Hlavní obsah

Burza ve znamení 75 let od vzniku orlickoústeckého Klubu filatelistů

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční burza veškerého sběratelského materiálu včetně známek a pohlednic se v neděli 20. května konala v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pamětní list k 75.výročí vzniku Klubu filatelistů v Ústí nad Orlicí a upomínkové pohlednice.

Článek

Tentokrát měla burza charakter oblastní schůzky členů klubů filatelistů a zároveň navazovala na slavnostní schůzi k 75. výročí vzniku Klubu filatelistů v Ústí nad Orlicí, která se uskutečnila letošního 1. dubna.

K této příležitosti byl vystaven Pamětní list i pohlednice města Ústí nad Orlicí vydané k této události. Dále bylo možné shlédnout světové a domácí katalogy známek, kterých klub vlastní 40 kusů, a půjčuje je svým členům, aby si  mohli lépe uspořádat a doplňovat své sbírky. Zároveň pro ně pro letošní rok zajistil známky jako Den pošty, Český filmový plakát Pat a Mat, Regionální motiv, Krásy naší vlasti, Tradice známkové tvorby, Lidová architektura, Jiří Trnka a 150. výročí Sokola. Navíc je možné si zapůjčit některou z 50 knížek odborné literatury.

Klub tvoří 45 členů

Ústecký klub má v současné době 45 členů ve věku od 40 do 84 let. Šest zasloužilých členů bylo na slavnostní schůzi za svoji dlouholetou obětavou práci ve prospěch filatelie oceněno - nejstarší Václav Horák z Libchav za propagaci filatelie obdržel bronzový odznak.

Na burzu přišli filatelisté prodat své přebytky a tak se našla řada známek z různých období i s různými náměty od jednotlivých kousků s nízkou finanční hodnotou až po cenné kusy s hodnotou 300 až 800 Kč.

Protože filatelie v současné době není příliš rozšířenou zálibou, zejména mezi mladými, největší zájem se soustředil na vystavené pohlednice. Zejména staré pohlednice města Ústí nad Orlicí a okolí z připravené nabídky rychle zmizely. Sbírky si mohli zájemci dále obohatit o tištěné miniatury obrázků s rozličnými výjevy a knihami s odbornou literaturou z kosmonautiky, fauny apod.

Protože burzy jsou jednou z hlavních programových náplní ústeckého Klubu filatelistů, tak v letošním roce se sejdou ještě 19. srpna a 18. listopadu, vždy v sále jídelny bývalého okresního úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám