Hlavní obsah

Brno má nový galerijní prostor

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská část Brno-střed otevřela na Šilingrově náměstí v Brně Galerii Šilingrák. Jako první autor se s ukázkou své tvorby představuje profesor Michal Gabriel, sochař a pedagog. Jeho draví ptáci mají u kolemjdoucích úspěch. Mnozí si je prohlížejí a někteří se s nimi i fotografují.

Foto: Jiří Smutný

Michal Gabriel: Hejno

Článek

Na kovové platformě, nainstalované v souběhu ulic Dominikánské a Starobrněnské, budou postupně vystavovány ukázky soudobé sochařské tvorby. Během roku by se měla postupně objevit díla tří různých výtvarníků. Vybírat je bude proděkan Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně Pavel Korbička.

Jako první dostal možnost vystavit svoje práce Michal Gabriel, absolvent Akademie výtvarných umění v Praze (1987), zakládající člen výtvarné skupiny Tvrdohlaví (1987), nositel Ceny Jindřicha Chalupeckého (1995) a bývalý děkan Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně (2007-2010).

První samostatnou výstavu měl v roce 1988 v Brně v Galerii Na bidýlku. Od té doby jich bylo více než 60. Jeho díla najdeme v Národní galerii v Praze, Alšově Jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou, Muzeu umění v Olomouci, Galerii moderního umění v Hradci Králové a v soukromých sbírkách doma i v zahraničí.

V novém výstavním prostoru se autor prezentuje skupinou kovových ptáků a příznačným názvem Hejno. Není to jeho jediná práce, která je v moravské metropoli k vidění. Před Krajským soudem stojí jeho Pomník obětem první světové války, nacistického násilí a komunistické totality (2006).

Reklama

Výběr článků

Načítám