Hlavní obsah

Brněnský Letohrádek Mitrovských zve na výstavu betlémů

Novinky, Květa Korbářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romantický zámeček Mitrovských v Brně připravil tradiční výstavu betlémů. K vidění jsou stovky postaviček, staveb a zvířat.

Foto: Letohrádek Mitrovských

Letohrádek Mitrovských v Brně zve na výstavu betlémů.

Článek

Letohrádek Mitrovských prezentuje návštěvníkům každý rok nové ukázky specifického vánočního zvyku, kterým je stavění betlémů. Ve výstavních sálech je největším lákadlem 250členný, ručně malovaný, betlém z roku 1933 od Josefa Václavů z Železnobrodska, který byl za celou dobu své existence  veřejně prezentován zatím pouze jednou.

Mezi nejatraktivnější ukázky práce betlémářů patří tzv. králický betlém, a to díky množství drobných stavbiček a vyřezávaných figurek. Papírové exponáty jsou zastoupené např. tištěným betlémem ze začátku minulého století, čítajícím přes 200 stovky darovníků, stavbiček a zvířat. Další ukázky vytvořili známí výtvarníci Josef Lada, Marie Fischerová Kvěchová a Mikoláš Aleš.

Děti jistě nejvíc zaujme betlém z igráčků (Playmobil). Pokud se ptáte, jak vypadají betlémy v jiných světadílech, připraveny jsou ukázky z Etiopie, Zanzibaru, Mexika, ale i Malajsie. Mezi rarity rozhodně patří „hipsterský“ betlém z roku 2016, kde si trochu nezvykle pořizuje Josef mobilním telefonem selfie a tři králové přijíždějí do Betléma na segwayích.

V první repríze je představen celoroční betlém od Ivany Langrové z Beskyd. Z ovčího rouna zhotovila celkem 105 postaviček a zvířat v 25 scénách, vyprávějící biblický příběh od narození po ukřižování. Originální počin vyráběla autorka dva roky a je celostátní raritou!

Výstavní sály s přibližně 70 betlémy a obřím ročním betlémem doplňují vánoční floristické dekorace a stromky s dobovými i dnešními ozdobami. Návštěvníci Letohrádku Mitrovských si adventní expozici  mohou prohlédnout až do 12. ledna 2020, a to od úterý do neděle vždy od 10 do 16 hodin.

V období Vánoc a konce roku platí speciální otevírací doba:  24. prosince 11 – 15.30 h, 26. prosince 13 – 16.30 h, 27. – 29. prosince 10 – 16 h. Ve dnech 25. prosince, 31. prosince 2019 a 1. ledna 2020 je zavřeno.

Další informace podá Mgr. Petr Lukas na telefonním čísle 605 972 588, či na letohradekbrno@seznam.cz nebo na www.letohradekbrno.cz  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám