Hlavní obsah

Brněnský klub v Leitnerově ulici slaví dvacáté narozeniny

Novinky, Hana Nehybová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu je to již 20 let, co mezi stálice brněnské klubové scény patří stylový klub v Leitnerově ulici. Lednová dramaturgie je proto speciální - zahrají kapely, které na Leitnerce začínaly nebo s ní celou tu dobu spolupracují. Můžete opět zajít i na oblíbený pořad Burianova kulturní ozdravovna.

Foto: Martin Mikulík (www.mikulik.info)

Leitnerku poznáte díky netradiční fasádě již z dálky

Článek

Klub ve vnitrobloku Leitnerovy ulice, lidově zvaný Leitnerka (http://www.leitnerka.cz/), je vyhledávané brněnské kulturní místo, z něhož zní komorně laděné koncerty všech žánrů. Dramaturgie klubu připravuje také poslechové pořady, čtení z děl začínajících i pokročilých literátů, vystoupení malých divadel, výchovně-vzdělávací programy i různé taneční a pohybové aktivity.

Leitnerka je původně "likusák", postavený pro dělníky, kteří opravovali okolní bytové domy. Přízemní budova tehdy nebyla zbourána, ale zkolaudována jako kulturní dům. Počítalo  se v něm s učebnou, kinosálem a tělocvičnou.

Pamětníci vzpomínají na úplné začátky Leitnerky jako na šedivou a zdevastovanou zkušebnu a ateliér. V letech 1990-91 byla Leitnerka svépomocí opravena a pomalu se začala profilovat jako hudební a kulturní klub s pořady pro děti a mládež a večerními akcemi pro veřejnost. Dostala také netradiční, stylovou venkovní fasádu.

Leitnerka dnes - to je sál s variabilním uspořádáním židlí i pódia, s kapacitou 100 míst. Dále je k dispozici malý sálek, sloužící zároveň jako vstupní foyer, který je doplněn o barový pult. Ve dnech, kdy jsou na programu večerní koncerty, je tedy v provozu i klubový bar. Sál je oddělen od baru, takže muziku i další pořady mohou návštěvníci nerušeně poslouchat.

Letošní dvacetileté výročí si klub připomíná speciální dramaturgií lednového programu. Všichni účinkující s Leitnerkou před lety začínali anebo s ní jinak spolupracují. Asi největším lákadlem z bohatého programu bude společný koncert legendy české country Pavla Bobka s Pavlínou Jíšovou, přední dámou českého folku.

Kulturní a vzdělávací středisko U Tří kohoutů, pod které Leitnerka patří, je zařízením radnice městské části Brno-střed, která na její činnost finančně přispívá. Díky této podpoře se za uplynulých 20 let mohla uskutečnit spousta vyjímečných a hojně navštěvovaných akcí. Popřejme tedy Leitnerce do dalších let stálou přízeň publika.

Reklama

Výběr článků

Načítám