Hlavní obsah

Brněnské šalinkarty budou levnější, ale jen pro někoho

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 1. ledna 2017 zavádí Dopravní podnik města Brna některé změny. Jednou z nich je možnost pořídit roční předplatní jízdenku, takzvanou šalinkartu, přes internet. Lákavá je přitom nabídka slevy. Při jejím využití cestující nezaplatí plnou cenu 4750 korun, ale jen 3325 korun.

Foto: Jiří Smutný

V kontaktním centru v Novobranské ulici pomohou těm, kteří se v online světě neorientují

Článek

Sleva ale není automatická a uchazeč o ni musí splnit několik podmínek. Především musí mít trvalé bydliště v Brně, nesmí dlužit za odpad, roční předplatné si musí pořídit přes internet, předplatné je omezeno na zóny 100 a 101 a žadatel nesmí využívat žádnou další slevu.

I když všechny podmínky splní, zaplatí nejprve plnou cenu. Teprve potom může vyplnit speciální formulář, požádat o slevu a po ověření údajů mu bude 1425 korun vráceno na účet.

Cílem vedení města je přimět jeho obyvatele k většímu využívání městské hromadné dopravy místo aut, k lepší kázni v platbě za odvoz komunálního odpadu a rovněž i k tomu, aby se více lidí přihlásilo k trvalému pobytu.

Počet těch, kteří v Brně bydlí, ale trvale jsou přihlášeni jinde, je relativně vysoký. Různé zdroje uvádějí 25 až 60 tisíc. To pro město představuje značnou finanční ztrátu, neboť na tyto obyvatele příspěvek od státu nedostane.

Internetový obchod bude fungovat na adrese www.brnopas.cz. Ne však dříve, než 1. ledna 2017. Kdo nemá internetové připojení, nebo mu orientace v online komunikaci dělá problémy, může se obrátit se žádostí o pomoc na pracoviště Dopravního podniku města Brna v Novobranské ulici č. 18, kde mu vyjdou vstříc. Otevřeno je v pracovní dny od 6 do 19 hodin, v sobotu od 8 do 15.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám