Hlavní obsah

Bratři Ebenové se na Střeleckém ostrově vrátí do dob svých začátků, s posluchači oslaví třicátiny

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

První album Malé písně do tmy vydali Bratři Ebenové přesně před 30 lety. Marek, Kryštof a David Ebenové s kapelou proto pro letošní rok připravili nový koncertní program, v rámci nějž vystoupí 24. července také na pražském Střeleckém ostrově.

Foto: Archiv Malostranské besedy

Koncert Bratří Ebenů se uskuteční v rámci programu Letňák 2014 - Léto pro Pražany, který pořádá pražská Malostranská beseda

Článek

Nenapodobitelný ebenovský zvuk, který na české scéně působí už od roku 1984, unikátní texty a výběr toho nejlepšího, co za třicet let fungování synové významného hudebního skladatele Petra Ebena nahráli, bude také součástí letního koncertu na Střeleckém ostrově. Ten se uskuteční v rámci programu Letňák 2014 - Léto pro Pražany, který pořádá pražská Malostranská beseda. Začíná v 19 hodin.

„Koncert Bratří Ebenů je jedním z hlavních lákadel letního programu na Střeleckém ostrově. Akustické vystoupení pod širým nebem slibuje skvělou atmosféru a jedinečný zážitek,“ uvedl David Pešek Dvořák, šéf produkce Letňáku 2014.

Novinky i skladby dlouho nehrané

Připomíná také, že právě připomenutím 30. výročí vydání prvního alba vedlo kapelu k oprášení několika skladeb z folkového období, které tvoří významnou součást koncertního programu.

„Rok 2014 je pro kapelu významný také tím, že po několika letech začala točit nové album, které vyjde letos na podzim. I skladby z připravované desky na koncertu zazní,“ informoval Dvořák.

Zjevení hudební scény

V osmdesátých letech bylo bratrské trio Marek, Kryštof a David svým přístupem na české hudební scéně ojedinělé. Všichni dostali klasické hudební vzdělání, zároveň však vstřebávali vlivy moderní folkové, jazzové a rockové muziky. Schopností čerpat ze všech těchto zdrojů a uměním používat neobvyklé hudební nástroje vznikl netradiční, na české scéně nenapodobitelný „ebenovský zvuk“. Ve spojení s výjimečnými texty Marka byli navíc Bratři Ebenové pro folkovou scénu zjevením.

Po prvním albu v roce 1984 vydala kapela o jedenáct let později další album Tichá domácnost, tentokrát ve spolupráci s Karlem Plíhalem. Na něm se již podíleli také muzikanti kapely ETC a kontrabasista Jaromír Honzák, kteří spolupracují s kapelou dodnes.

Další deska Já na tom dělám vyšla v roce 2002, o dva roky později vydali Bratři Ebenové koncertní DVD Ebeni v zahradě a zatím poslední řadové album Chlebíčky vyšlo v roce 2008. Kapela nahrála také hudbu pro novou sérii večerníčků Mach a Šebestová, pro pohádkové CD Pohádky bratří Grimmů (s písničkami Bratří Ebenů), audioknihy (Muž, který sázel stromy, Adventní kalendář) nebo hudbu k seriálu České televize Poste Restante.

Letňák 2014 – Léto pro Pražany je kulturní projekt pražské Malostranské besedy připravený pro Střelecký ostrov. Cílem Letňáku 2014 – Léta pro Pražany je vytvořit prostor, kde se budou potkávat Pražané i návštěvníci hlavního města.

Program Letňáku 2014 – Léta pro Pražany je koncipován tak, aby si každý přišel na své. Od května do září jsou připravena akustická hudební vystoupení na velkém pódiu i pontonu kotvícím pod Mostem Legií. Na programu jsou i divadelní představení a řada společenských akcí pořádaných ve spolupráci s MČ Praha 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám