Hlavní obsah

Bezohlednost, která nezná mezí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krádež lyží horským záchranářům 4. března během poskytování ošetření je tím nejzavrženějším činem bezcharakterního pochatele.

Foto: HS ČR

Odsouzeníhodná krádež speciálních skialpových lyží horským záchranářům.

Článek

Ve společnosti existují povolání, která se těší všeobecné úcty. K nim především patří ta, při kterých jsou zachraňovány životy. Mimo lékařů a sester jsou to zejména hasiči a záchranáři, kteří se na všestranné pomoci podílí bez ohledu na vlastní ohrožení.

Záchranáři horské služby vyjíždí do terénu za těch nejhorších přírodních podmínek. Jakou úlevu přináší majáček a zvuk skútru přinášející pomoc zbloudilému lyžaři či turistovi v mrznoucí vánici, je těžké si bez zkušenosti představit. Někdy však je terén pro techniku nedostupný a musí nastoupit zkušený a neohrožený lyžař. Jedinou a nezbytnou pomocí je pak ta nejlepší výbava.

O to smutnější a odsouzení budící je událost, popsaná na webových stránkách Horské služby ČR. Stala se ve středu 4. března na stanici Horské služby v Čenkovicích. V odpolední době po 16. hodině, kdy se záchranáři uvnitř budovy věnovali ošetření osobě, která potřebovala jejich pomoc, neznámý pachatel se neštítil ukrást z nosiče služební čtyřkolky skialpové lyže.

Jednalo se o lyže patřící horským záchranářům s označením RESCUE, značky Movement ALP Tracks 89, délky 169 cm s vázáním ATK Bindings raider 1220 se speciální skluznicí, pomáhající rychlému výběhu na kopec i při náročném sjezdu.

Tento nepochopitelný čin výrazně kontrastuje se sponzorskými dary a poděkováním za včasnou záchranu zdraví i života. I pachateli se může stát, že bude jednou netrpělivě čekat na pomoc nebo nalezení nejbližších osob, kdy se záchranáři budou zdlouhavě, bez potřebného vybavení, brodit nepřístupným zavátým terénem. Nikdo neví, co ho v životě čeká a znesnadní-li pomoc druhým, může se tato okolnost vymstít jemu samotnému.

Reklama

Výběr článků

Načítám