Hlavní obsah

Betlémské světlo rozzáří kostel v Dobříši

Novinky, Daniela Raušová

Skautky z oddílu Minnehahy a táborníci ze Zlatého listu předají Betlémské světlo v kostele Nejsvětější Trojice v Dobříši v neděli 23. prosince.

Foto: Daniela Raušová

Kostel Nejsvětější Trojice v Dobříši, místo předávání Betlémského světla.

Článek

Slavnostní předání světla v Dobříši proběhne v 14.30, s lucerničkou si tam pro světýlko můžete přijít od 14.30 do 15 hodin, pak bude přesunuto do Pastoračního centra sv. Tomáše, kam pro něj můžete zavítat až do 17.30. Poslední příležitost rozzářit lucerničku budete mít na Štědrý den po skončení dětské bohoslužby, která začíná v 14.30 v kostele Nejsvětější Trojice.

„Poslední roky jsme přesunuli hlavní sídlo z organizačních důvodů do pastoračního centra. Odpoledne je naší první zastávkou kostel, kde předáme světélko místnímu faráři. Ten zapálí velikou svíci, kde světélko vydrží celé vánoční svátky. Pak si zapálíme světélko v přenosných lucernách a rozsvítíme Betlémské světlo v pastoračním centru, kde je pro zájemce k dispozici celý den, a následuje také návštěva domácností,“ informoval Tomáš Otava z tábornického oddílu Zlatý list.

Pro nemohoucí, kteří nebudou moci přijít do kostela nebo do pastoračního centra, je tedy možnost domluvit se přímo s táborníky Zlatého listu nebo skautkami. Ti pak přinesou světélko přímo k vám domů. „Lidé bývají vděční, těší se a často už nás očekávají předem,“ sdělil Tomáš Otava k této tradici roznášení světla do domácností.

Tradice s Betlémským světlem se zrodila v Rakousku roku 1986 a je spojena se sbírkou na pomoc zrakově postiženým dětem. „Betlémské světlo je součástí uctívání vánočních svátků, je to novodobý zvyk, který se vrací k samé podstatě Vánoc, proto je tak důležitý,“ dodal Tomáš Otava.

Do Česka putuje světlo z Betléma, přes Vídeň do Brna, odkud je pak rozváženo vlaky do celé České republiky. Na Dobříš pak světélko doputuje autem ze Svaté Hory z baziliky Nanebevzetí Panny Marie, kde ho o den dříve - 22. prosince v 18 hodin - rozsvítí příbramští skauti a skautky.

Reklama

Výběr článků

Načítám