Hlavní obsah

Babouci zamíří o posvícení na Hadačku

Novinky, Jan Vodrážka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší jihočeská dechovka po delší době zavítá na severní Plzeňsko - zahraje v Kulturním domě na Hadačce.

Článek

Historie jihočeské dechovky Babouci sahá až do druhé poloviny 19. století, kdy nejprve v Němčicích vznikla skupina Jouzíci, po příchodu bratrů Matěje a Matouše Baboučků a následném "nahrazení Jouzíků" v roce 1875 vzniká skupina, které se už tehdy říkalo Babouci.

Do kapely přicházejí další hudebníci, většinou na stálo, což tehdy nebylo zvykem. Hrají na vesnických tancovačkách a slavnostech. Na přelomu století dochází k výměně generací, kdy do souboru přichází "mladá krev" - místo zakladatele Matěje Baboučka hrají jeho dva synové Jan a Vojtěch.

Soubor se dále rozšiřoval, měnil a dostával do povědomí stále většího okolí podle toho, jak léta ubíhala. (Celou historii si můžete přečíst na stránkách www.babouci.cz)

Co se však neměnilo, je styl hry - Babouci hrají a zpívají většinu písní tak, že se každou sloku střídají nástroje v hraní sólovek. Nemají ani žádného sólového zpěváka - zpívaji všichni a lidé v sále s nimi. Jejich oficiální fanklub čítá přes 1300 fanoušků z celé republiky, ale mezi jmény najdete i zahraniční fanoušky.

Skupina Babouci zahraje v sobotu 28. září od 17 hodin v sále Kulturního domu na Hadačce. Více na stránkách FK Trafo Hadačka.

Reklama

Výběr článků

Načítám