Hlavní obsah

Asistenti přepravy působí na linkách MHD v Ostravě již dva roky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před dvěma lety zavedl Dopravní podnik Ostrava a. s. novou službu asistentů přepravy. Tato služba se ukázala jako velmi dobrá vzhledem k bezpečnosti cestujících, pořádku v rámci přepravy v městské hromadné dopravě a také kontrole v dodržování cestujícími přepravní řád.

Foto: Josef Zajíc

Noční kontrolní akce DPO a. s.

Článek

Asistenti přepravy pomáhají nastupovat a vystupovat hendikepovaným cestujícím a maminkám s kočárky. Poskytují informace pro cestování MHD v rámci sítě DPO a zároveň ve spolupráci s Městskou policii Ostrava dohlížení na dodržování přepravních podmínek.

Za dva roky, kdy asistenti přepravy v systému MHD pracují, zkontrolovali přes padesát tisíc spojů (50 854) a více než milion cestujících (1 278 453).

„Mám velkou radost, že za dva roky fungování asistentů přepravy je zná a pozitivně vnímá už 80 procent cestujících. Z našich statistik lze vyčíst, že z milionu a čtvrt zkontrolovaných cestujících je zhruba sto tisíc vyloučených z přepravy, jinými slovy každý dvanáctý cestující v uplynulých dvou letech vážným způsobem narušil naše přepravní podmínky, nejčastěji jízdou na černo,” zhodnotil působení asistentů přepravy generální ředitel a předseda představenstva DPO a. s. Daniel Morys.

Na linkách městské hromadné dopravy v současnosti působí 59 asistentů přepravy a 41 revizorů. Dle zjištění mezi mezi cestujícími tak 78,8 procenta asistenty přepravy zná a tuto službu vítá. Z toho 41,5 procenta cestujících vnímá asistenty přepravy jako posílení bezpečnosti na linkách DPO.

Asistenti přepravy jsou od 1. ledna 2019 nasazování na nočních spojích. Pravidelná velká bezpečnostní kontrola proběhla ze čtvrtka 18. dubna od 21.00 hodin na pátek 19. dubna do 3.00 hodin zejména na úseku zastávky Důl Jindřich až po zastávku Karolina.

„Dnes (18. 4.) kontrolujeme dodržování přepravních podmínek. Zejména když nás čeká prodloužený víkend, chceme dohlédnout na bezpečnost cestujících, kteří přepravní podmínky dodržují. Tyto bezpečnostní kontroly probíhají několikrát do roka v rozsahu jako dnes, i když na jiných spojích,” informovala Ing. Karolína Rycková, tisková mluvčí DPO a. s.

Podle informací tiskové mluvčí bylo na 22 nočních spojích zkontrolováno 598 cestujících, z toho bylo z přepravy vyloučeno 59 osob, které přepravní předpisy nedodržely.

„Jde nám především o zvýšení bezpečí a pořádku v ostravské MHD. Cestující bez platné jízdenky jsou ve většině případů právě ti, kteří nejčastěji vyvolávají konflikty nebo se dopouštějí vandalismu. Úkolem asistentů přepravy není jen vyloučit černé pasažéry z přepravy, jsou zde také pro cestující, kteří potřebují pomoci nebo poradit,” vysvětlil generální ředitel DPO a. s. Daniel Morys.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám