Hlavní obsah

Americké jaro se dotkne i Písku koncertem talentovaného klavíristy

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V píseckém koncertním sále Trojice se zkraje června představí Drew Petersen, čerstvý držitel prestižního ocenění American Pianists Awards 2017.

Foto: archiv
Článek

Drew Petersen je ročník 1993. Letos v dubnu - sám narozen právě na výročí Gagarinova letu do vesmíru, tedy 12. dubna, vystoupil též do pomyslných hvězdných výšin coby vítěz významné soutěže American Pianists Awards, kterou organizuje Asociace amerických klavíristů (American Pianists Association, APA).

Tomuto úspěchu předcházela léta tvrdé práce a studia, s vyznamenáním absolvoval Harvardovu univerzitu, kde obdržel bakalářský titul ve společenských vědách, přičemž souběžně se věnoval na Julliard School of Music studiu hudby, kde mu byl lektorem Jerome Lowenthal, uznávaný odborník na virtuózní a pozdně romantickou hudbu, zejména na Franze Liszta, Petra Čajkovského a Bélu Bartóka.

Drew získal předtím různé ceny v nespočtu jiných soutěžích: Leeds International Piano Competition, Hilton Head International Piano Competition, Kosciuszko Foundation Chopin Competition a the New York Fryderyk Chopin Piano Competition. V roce 2016 získal cenu Sanders-Juilliard-Tel Aviv Museum, k první ceně se probojoval po klávesách v soutěži Friday Woodmere Young Artists Competition.

Opakovaně byl představen v pořadu McGraw-Hill, Young Artists Showcase, který na newyorské rozhlasové stanici vážné hudby WQXR moderuje známý hudební publicista a kritik Robert Sherman (nezaměňovat se stejnojmenným, již zesnulým hudebním skladatelem, autorem hudby k filmům jako Kniha džunglí, Medvídek Pú nebo muzikálu Mary Poppins).

Petersen koncertně vystupoval jak komorněji v sólových recitálech, tak ve velkých halách s orchestry nejen v rodných Spojených státech, ale i v Evropě.

Tři ukázky Petersenovy hry:

Nyní Drew rozšiřuje dále své hudební vzdělání studiem magisterského programu na Julliard School of Music, pod vedením Roberta McDonalda, a to s podporou stipendia Kovner Fellowship.

Pořadatelem klavírního podvečera je CKMěstaPísku, koncert, který začíná od 18 hodin, proběhne ve spolupráci s Americkým jarem, které letos opět přiváží jak mladé umělce, tak léty prověřené veličiny, jako je pražské vystoupení jazzového tria Carly Bley s baskytaristou Steve Swalowem. V Trojici čeká 4. června na posluchače právě ta mladá krev. Zda se Petersen chopí Chopina, sáhne po Bachovi či Beethovenovi, zatím není známo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám