Hlavní obsah

Agresoři zbytečně mrhají cennými minutami zdravotníků a hasičů

Novinky, Jana Kittová

Sekundy často rozhodují o lidském bytí či nebytí, o celoživotních následcích úrazů nebo o astronomických výších škod na majetku. Přesto se najdou lidé, kteří situaci komplikují, zdržují nebo dokonce fyzicky ohrožují zdravotníky a záchranáře.

Foto: Jana Kittová

Agresoři zdržují záchranáře při práci

Článek

Zkušenosti zdravotníků zmapoval unikátním výzkumem, do kterého se během tří let zapojilo 896 respondentů z prostředí českého zdravotnictví, člen pracovní skupiny Aesculap Akademie Jaroslav Pekara. Terčem útoku od pacientů nebo jejich doprovodu se podle jeho studie stalo devadesát procent zdravotníků. S výhružkami a nadávkami se za jediný rok setkalo 78 procent zdravotníků, fyzické násilí zaznamenalo 23 procent dotazovaných. 

Povolání záchranáře, lékaře či zdravotní sestry je rizikové. Jedním z důvodů je stále rostoucí agresivita společnosti, což se projevuje i u pacientů a jejich příbuzných. S násilím na pracovišti se nesetkala jen desetina zdravotníků. Fyzickému útoku čelilo během jednoho roku 206 zdravotníků z 900, přičemž 10 z nich bylo zraněno. Nejčastěji musejí verbálním útokům čelit zdravotní sestry. Agresivní nadávky a výhružky si vyslechlo 697 z celkového počtu 896 dotazovaných.

„S agresivitou a vulgaritou se setkávají i naši operátoři tísňové linky 155 téměř každodenně, nejčastěji v nočních hodinách, kdy bývají tato volání spojena s alkoholem. Operátorům je pak často vyhrožováno napadením nebo vulgárně nadáváno a přitom uplyne i několik dlouhých minut, než se volající nechají našimi profesionály přesvědčit ke konstruktivní spolupráci. Čas běží, my si uvědomujeme, jak je drahý, a přitom stále nevíme místo události, natož aby nám takový volající v ráži odpovídal na dotazy nebo se nechal přesvědčit k telefonicky asistované resuscitaci,” říká vedoucí Krajského zdravotnického operačního střediska v Hradci Králové Vladimír Švába.

Případné potyčce po příjezdu záchranářů se snaží předem vyvarovat. „V takových případech informuje operátor zasahující posádku o hrozícím konfliktu a někdy si vyžádá i spolupráci policie,“ dodal ředitel ZZSKHK MUDr. Jiří Mašek. 

Na odděleních nemocnic je oproti zkušenostem pracovníků záchranného systému agresivita méně častým jevem, nicméně ji také znají. „Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové evidujeme za poslední dva roky 39 případů takových mimořádných událostí a agresivního chování. Z toho jde ve 13 případech o fyzické napadení, ve 3 případech o hrozbu usmrcením a v 9 případech o jinou verbální agresi. O všech proběhlých neurvalostech se nedozvíme, evidujeme pouze ty, které lze označit za agresi,“ hodnotí situaci v hradecké fakultní nemocnici její lékařský náměstek a senátor prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

Účinnou prevencí násilí může být vzdělávání zdravotníků v rámci simulačních kurzů. „Aesculap Akademie zahájila kurzy pro zdravotníky zaměřené na situace s násilnými pacienty již minulý rok. Výsledky studie ukazují, že naše rozhodnutí věnovat se právě tomuto fenoménu bylo správné a nabídku kurzů bychom rádi nadále rozšiřovali," říká zástupce Aesculap Akademie MUDr. František Vojík.

V kurzech se lektoři Aesculap Akademie soustředí především na chování a vystupování zdravotníků. Je to totiž nejvýznamnější aspekt předcházení vzniku krizové situace, kdy se zdravotníci učí nedat svým chováním agresorovi šanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám