Hlavní obsah

Vánoční trhy v Praze začnou 27. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní vánoční trhy, které se jako každý rok konají na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze, začnou v sobotu 27. listopadu. Ten den také začíná období adventu. Už o nadcházejícím víkendu dřevaři porazí strom, který bude centrum Prahy zdobit až do ledna.

Foto: DAVID W CERNY, Reuters

Trhy na pražském Staroměstském náměstí

Článek

Podle informací pražského magistrátu a pořadatelské firmy Taiko, potrvají trhy na Staroměstském náměstí do 1. ledna, na Václavském náměstí skončí až o 12 dní později. Ve všední dny budou otevřeny od 9:00 do 19:00, o víkendu o hodinu déle. Stánky s občerstvením mohou kolemjdoucí lákat až do půlnoci.

Se zahájením trhů bude současně v 17:00 rozsvícen na Staroměstském náměstí vánoční strom. Dřevorubci ho porazí v obci Zaječov na Berounsku, která leží leží na okraji brdských lesů. Poté poputuje do Prahy a začátkem příštího týdne bude postaven na náměstí.

Vloni strom Praze darovalo město Vrchlabí. Letos pořadatelé vyhlásili soutěž o nejlepší tip na vánoční strom. Ten, kdo navrhl vítězný strom, dostane finanční odměnu.

Nejvhodnějším stromem pro pražské trhy je smrk, který se vždy upravuje na výšku 22 metrů. Jehličnan musí splnit několik podmínek. Měl by mít rovnoměrně narostlé větve a pravidelný kmen. Vysoký má být asi 23 až 25 metrů. Pořadatelé potřebují, aby byl strom dostupný pro těžkou techniku, která nemůže jezdit mimo asfaltové komunikace. Strom by měl být rovněž zdravý. Odborníci, kteří udělají dendrologický průzkum, musejí vždy určit, jestli je pro vánoční trhy vhodný.

Reklama

Související témata:

Související články

Nastal čas pro nakupování vánočních dárků

Polovina listopadu je rozhodně nejlepším časem, kdy začít s nákupem vánočních dárků. Zbývá nám ještě docela dlouhá doba na to, abychom si výběr vhodného dárku...

Výběr článků

Načítám