Hlavní obsah

Vánoční štóla: Recept na tradiční tvarohovou a dvě další skvělé varianty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční štóla je původem německý vánoční moučník, který má připomínat Jezulátko v zavinovačce, proto se někdy nazývá i jako sladké Jezulátko či Kristův chléb. Pravou vánoční štólu je potřeba nechat minimálně 2-3 týdny odležet. Pokud je to na vás příliš dlouhá doba, pak zkuste tvarohovou variantu – ta je měkká téměř hned po vytažení z trouby.

Foto: Akademie kvality

Vánoční tvarohová štóla

Článek

Tvarohová vánoční štóla

INGREDIENCE
500 g hladké mouky250 g změklého másla
1 kypřicí prášek80 g rozpuštěného másla na potření
100 g moučkového cukru100 g namočených rozinek 
1 vanilkový cukr 100 g nasekaných mandlí 
2 vejce 50 g kandované citronové kůry 
250 g tučného tvarohumoučkový cukr na posypání
3 lžíce tuzemákušpetka soli

POSTUP:

  1. K proseté mouce přidejte kypřicí prášek, moučkový a vanilkový cukr, vejce, tvaroh, tuzemák, změklé máslo a špetku soli. Z nich vypracujte hladké lesklé těsto.
  2. Do těsta zapracujte rozinky, citronovou kůru a posekané mandle. Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho alespoň 30 minut odpočívat v pokojové teplotě. 
  3. Z těsta vytvořte obdélník zhruba 3 cm silný a pak ho přeložte, abyste vytvarovali typický žlábek. 
  4. Štólu přeneste na plech s pečicím papírem a pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 stupňů. 
  5. Poté štólu vyndejte, potřete ji rozpuštěným máslem a hojně zasypte moučkovým cukrem.

Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu

Vánoce

Vánoční štóla s jablky podle Josefa Maršálka

Foto: Milan Malíček, Právo
INGREDIENCE
125 g špaldové hladké mouky (Pernerka)10 g droždí
125 g špaldové celozrnné mouky1/4 lžičky soli
125 g mléka1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
70 g másla1/4 lžičky mleté skořice
1 žloutek200 g rozinek
50 g cukru krupice200 g nasekaných jablek
200 g mandlového marcipánuNa dohotovení: 150 g másla
kůra z jednoho pomeranče a citronu100 g moučkového cukru

POSTUP:

  1. Ze všech přísad kromě rozinek, jablek a marcipánu vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.
  2. Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout.
  3. Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte na obdélník 20 x 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní. Nechte na plechu s papírem dobře vykynout.
  4. Pečte při 160 °C v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut. Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g. Štólu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru. Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie. Uložte na suché místo.

Recepty na biskupský chlebíček od našich nejlepších cukrářů

Vánoce

Drážďanská vánoční štóla

Foto: Profimedia.cz
INGREDIENCE
750 g mouky 240 g kandovaného ovoce (pomerančová a citronová kůra, třešně, ananas apod
150 g másla + 50 g másla na přelití 5 polévkových lžic rumu
380 g rozinek (zčásti sultánky) 70 g droždí
150 g sladkých oloupaných mandl250 ml mléka
125 g cukru 50 g moučkového cukru na obalení
1 vanilkový cukr strouhaná kůra z 1 citronu
50 g hořkých mandlí sůl

POSTUP:

  1. Mouku prosejte do mísy, udělejte důlek a do něho vlijte droždí rozmíchané v malé misce vlažného mléka se špetkou cukru.
  2. Nechte vzejít kvásek.
  3. Přidejte zbytek vlažného mléka, cukr, vanilkový cukr, sůl, kousky změklého másla a citronovou kůru.
  4. V robotu vypracujte vláčné těsto.
  5. Přidejte kandovanou kůru, oloupané nasekané mandle, rozinky a rum.
  6. Promíchejte a nechte v teple 30 minut kynout.
  7. Na pomoučeném válu těsto zlehka rozválejte do obdélníku, jednu třetinu překlopte do středu (ne až k okraji), přes ni přehněte druhou třetinu. (Jako kdybyste balili zavinovačku.)
  8. Štólu přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
  9. Poté štólu vložte do středně vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut.
  10. Horkou ihned polijte rozpuštěným máslem a posypte silnou vrstvou moučkového cukru.
  11. Vychladlou zabalenou v alobalu nechte v chladnu dva až tři týdny odležet.

Linecké cukroví: recept na tradiční, bezlepkové a ze špaldové mouky

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám