Hlavní obsah
Vánoční tvarohová štóla Foto: Akademie kvality

Vánoční štóla: Recept na tradiční tvarohovou a dvě další skvělé varianty

Vánoční štóla je původem německý vánoční moučník, který má připomínat Jezulátko v zavinovačce, proto se někdy nazývá i jako sladké Jezulátko či Kristův chléb. Pravou vánoční štólu je potřeba nechat minimálně 2-3 týdny odležet. Pokud je to na vás příliš dlouhá doba, pak zkuste tvarohovou variantu – ta je měkká téměř hned po vytažení z trouby.

Vánoční tvarohová štóla Foto: Akademie kvality
Vánoční štóla: Recept na tradiční tvarohovou a dvě další skvělé varianty

Tvarohová vánoční štóla

INGREDIENCE
  • 500 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 250 g tučného tvarohu
  • 3 lžíce tuzemáku
  • 250 g změklého másla
  • 80 g rozpuštěného másla na potření
  • 100 g namočených rozinek 
  • 100 g nasekaných mandlí 
  • 50 g kandované citronové kůry 
  • moučkový cukr na posypání
  • špetka soli

POSTUP:

  • K proseté mouce přidejte kypřicí prášek, moučkový a vanilkový cukr, vejce, tvaroh, tuzemák, změklé máslo a špetku soli. Z nich vypracujte hladké lesklé těsto.
  • Do těsta zapracujte rozinky, citronovou kůru a posekané mandle. Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho alespoň 30 minut odpočívat v pokojové teplotě. 
  • Z těsta vytvořte obdélník zhruba 3 cm silný a pak ho přeložte, abyste vytvarovali typický žlábek. 
  • Štólu přeneste na plech s pečicím papírem a pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 stupňů. 
  • Poté štólu vyndejte, potřete ji rozpuštěným máslem a hojně zasypte moučkovým cukrem.

Vánoční štóla s jablky podle Josefa Maršálka

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
  • 125 g špaldové hladké mouky (Pernerka)
  • 125 g špaldové celozrnné mouky
  • 125 g mléka
  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • 50 g cukru krupice
  • 200 g mandlového marcipánu
  • 10 g droždí
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 200 g rozinek
  • 200 g nasekaných jablek
  • kůra z jednoho pomeranče a citronu
Na dohotovení
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru

POSTUP:

  • Ze všech přísad kromě rozinek, jablek a marcipánu vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.
  • Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout.
  • Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte na obdélník 20 x 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní. Nechte na plechu s papírem dobře vykynout.
  • Pečte při 160 °C v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut. Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g. Štólu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru. Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie. Uložte na suché místo.

Drážďanská vánoční štóla

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 750 g mouky
  • 150 g másla + 50 g másla na přelití
  • 380 g rozinek (zčásti sultánky)
  • 150 g sladkých oloupaných mandlí
  • 125 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g hořkých mandlí
  • 240 g kandovaného ovoce (pomerančová a citronová kůra, třešně, ananas apod.)
  • 5 polévkových lžic rumu
  • 70 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru na obalení
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • sůl

POSTUP:

  • Mouku prosejte do mísy, udělejte důlek a do něho vlijte droždí rozmíchané v malé misce vlažného mléka se špetkou cukru.
  • Nechte vzejít kvásek.
  • Přidejte zbytek vlažného mléka, cukr, vanilkový cukr, sůl, kousky změklého másla a citronovou kůru.
  • V robotu vypracujte vláčné těsto.
  • Přidejte kandovanou kůru, oloupané nasekané mandle, rozinky a rum.
  • Promíchejte a nechte v teple 30 minut kynout.
  • Na pomoučeném válu těsto zlehka rozválejte do obdélníku, jednu třetinu překlopte do středu (ne až k okraji), přes ni přehněte druhou třetinu. (Jako kdybyste balili zavinovačku.)
  • Štólu přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
  • Poté štólu vložte do středně vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut.
  • Horkou ihned polijte rozpuštěným máslem a posypte silnou vrstvou moučkového cukru.
  • Vychladlou zabalenou v alobalu nechte v chladnu dva až tři týdny odležet.


yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků