Hlavní obsah

Vánoce v anglicky mluvících zemích

Vánoce, jako jedny z největších svátků na světě, mají původ ve staletých náboženských i sekulárních tradicích. Svátky tak, jak je slavíme dnes, dostaly podobu ve viktoriánské Anglii v druhé polovině 19. století. Tradice jsou v různých zemích jiné. Naposledy jsme si přiblížili skandinávské tradice a nyní se podíváme, jaké dodržují v Anglii a dalších anglicky mluvících zemích.

Článek

Právě tam si lidé posílají vánoční pozdravy hojněji než kdekoliv jinde na světě. Zvyk zpopularizoval ke konci třicátých let 19. století Angličan John Calcott Horsley, když začal sériově vyrábět pohlednice s vyobrazeními svátečních motivů a předepsanými pozdravy a přáními. Tradici rychle převzali i ve Spojených státech, kde začali pohlednice ve velkém vyrábět R. H. Pease a Louis Prang.

V magické vlastnosti jmelí věřili už staří Keltové a Germáni. Podle nich pomáhalo hojit rány a podporovalo plodnost. Keltové si jmelím zdobili domovy, aby jim přineslo štěstí. Od dob královny Viktorie si v Anglii lidé jmelí zavěšovali ke stropu a na dveře. Jestliže někdo zrovna stál pod zavěšenými větvičkami, musel být políben - což se tehdy na veřejnosti jinak nepraktikovalo. 

Pudink, koledy a nadílka do punčochy

Také vánoční pudink je v Anglii tradicí už po několik století. Už ve středověku lidé vařili do látky zabalenou směsici tuku, mouky, cukru, rozinek a ořechů tak dlouho, dokud dostatečně nenakynula. Bochník se pak rozkrájí a jeho vrch často dnes doplní smetana.

Také koledy pocházejí z Anglie. Potulní muzikanti tam chodili od města k městu a navštěvovali zámky a domovy boháčů. Za velebné písně dostávali najíst a trochu si přivydělali.

V Anglii také stejně jako v USA děti při svých postelích nebo u krbů zavěšují na Štědrý den punčochy v naději, že se jim do rána zaplní dary. Ve Skandinávii zase děti zanechávají při kamnech a krbech boty. Tradice se váží k legendě o svatém Mikuláši. Podle ní se otec chystal prodat své tři dcery, protože byli chudí. Mikuláš dívky zachránil darováním zlatých mincí. Jednu měl vhodit komínem do boty, která zůstala na kamnech, další oknem do sušících se punčoch.

Punč ve Virginii a grilování v australském létě

První vaječný punč se zase podle svědectví kapitána Johna Smithe ve Spojených státech pil v roce 1607 v Jamestownu ve státě Virginie. Výraz nog pro punč pochází ze slova grog, které pojmenovává jakýkoliv nápoj vyrobený z rumu.

V Austrálii nadchází vánoční čas uprostřed léta a na Štědrý den není výjimečných 38 stupňů Celsia. Lidé tráví čas na plážích při společných grilováních. Ve svátek vánoční se scházejí členové rodin a předávají si dárky. Sváteční tabule obvykle nabízí krůtí, vepřové maso nebo i mořské plody.

Kanadské tradice jsou podobné těm ve Spojených státech. Eskymáci na severu zase slaví zimní svátky, při nichž tančí a vzájemně se podarovávají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám