Hlavní obsah

V dětském domově v Dolních Počernicích připravují Vánoce dlouho dopředu

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vánoce bývají pro většinu lidí svátkem rodinné pohody. Mnoho dětí však takové štěstí nemívá a Vánoce tráví v dětských domovech. O to, aby děti nejen o Ježíška, ale i rodinnou atmosféru nepřišly, se snaží v dětském domově v Dolních Počernicích. Vánoce zde připravují už týdny dopředu.

O Ježíška v dětském domově v Dolních Počernicích nepřijdou. Vánoce zde připravují týdny dopředuVideo: Novinky

 
Článek

Ulehčit osudem zkoušeným dětem, které se z jakéhokoli důvodu ocitnou v dětském domově, a oslavit s nimi rodinné Vánoce, se snaží v dětském domově v Dolních Počernicích. Jeho ředitel, Martin Lněnička, Novinkám řekl, že děti se zde na svátky připravují týdny dopředu.

„U nás příprava na Vánoce začíná téměř v září, protože tehdy se začínají psát přání,“ vysvětlil.

Na první adventní neděli zde už mají zpravidla připravené i vánoční stromečky a adventní věnce, děti se plně zapojují do příprav.

V domově jsou rozděleny do rodinných skupin po 6 až 8, aby nepřišly o rodinnou atmosféru. Každá skupina se o chod domácnosti stará sama a stejně tak i o vlastní vánoční přípravy.

Foto: Novinky

Děti zdobí stromeček.

„Měly by probíhat i adventní večeře, ale je to náročnější, podle toho, jak se děti vracejí, jestli mají nějaký zápas a podobně, organizačně se to dělá na rodinné skupině,“ dodal Lněnička s tím, že v rámci příprav bývá největší nápor předposlední týden před Vánoci.

Vánoce se v domově slaví nadvakrát. „Jednou si je dělají na rodinných skupinách, kde to probíhá úplně stejně jako doma, a pak na Štědrý den,“ uvedl. Každá skupina si také připraví štědrovečerní večeři.

„Protože jsou to děti, tak k večeři se kromě ryby, kterou je nutím jíst, aby ji aspoň ochutnaly, připravují a převažují kuřecí řízky,“ dodal ředitel s tím, že na Štědrý den jsou pak děti spojené a tráví ho s jedním vychovatelem.

S dárky pomáhá veřejnost

Ani o dárky děti nepřijdou. Ježíška zde zastupují dobrodinci z řad veřejnosti a různých firem.

„Samozřejmě dětský domov zakupuje jeden z dárků, poté využíváme projekty Stromy splněných přání, kde si děti píšou o dárky,“ zmínil Lněnička. Skrze tyto projekty totiž mohou lidé plnit dětem z dětských domovů vánoční přání.

Foto: archiv DD Dolní Počernice

Děti dostávají dárky díky veřejnosti.

Kromě hlavního dárku a dvou menších se v Dolních Počernicích snaží, aby děti dostávaly i kosmetické balíčky. „Holky to ocení víc, chlapci trochu méně - ale když jdou do koupelny, aby měli všichni svůj šampon, aby se více cítili jako doma,“ vysvětlil ředitel.

Dárky mají mít podle Lněničky i motivační účel. „Vybíráme tři, čtyři děti, které dostanou opravdu dobrý mobilní telefon, nebo třeba notebook. To jsou takové top dárky,“ popsal.

Častým přáním u menších dětí bývá lego, zatímco u starších se přání liší, podle jejich koníčků. „Jedno dítě si přeje menší kytaru, aby mohlo trénovat a nemuselo používat jenom tu z hudebny,“ dodal.

Lego zaznělo i od dětí, kterých se Novinky optaly na přání. Děti však často měly skromnější přání jako náušnice či novou mikinu.

Letos více dětí

Ze 65 místních dětí Vánoce přímo v dětském domově oslaví asi 24, což je podle Lněničky mnohem více než v minulých letech. Navíc se očekává příchod dalších dětí.

„Nevíme, jestli přijdou před Vánoci, nebo až po Novém roce,“ vysvětlil.

Foto: Novinky

Děti píšou před Vánoci přání Ježíškovi.

Děti jsou v domově rozděleny do 9 rodinných skupin. Pět z nich žije v areálu místního zámku, další čtyři skupiny jsou rozděleny v bytech v Praze na Černém Mostě a v Ďáblicích. Součástí domova jsou i startovací byty pro odcházející děti.

Zámek v Dolních Počernicích připadl Praze v roce 1923, kdy začal sloužit jako útočiště pro děti. Nejprve zde byly vychovávány pouze dívky. Od 50. let pak zámek slouží jako Dětský domov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám