Hlavní obsah
Ilustrační foto. Foto: Profimedia.cz

Sladkovodní ryby nejen na štědrovečerním stole

Při vánočních výlovech rybníků uvíznou v sítích nejen kapři, ale i další druhy ryb. Vyzkoušíte dávný recept našich předků na kapra na černo, anebo si raději pochutnáte na štice či candátovi?

Ilustrační foto. Foto: Profimedia.cz
Sladkovodní ryby nejen na štědrovečerním stole

Restovaný filet z candáta na rissotu

Foto: archiv firmy

INGREDIENCE
  • 400 g filetů z candáta
  • olivový olej
  • 2 větvičky tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
Na rissoto
  • 3 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 200 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru (nemusí se spotřebovat všechen)
  • 1,5 hrnku rýže
  • sůl a pepř
  • podle chuti bílé hříbky a parmezán

POSTUP:

  • Na lžíci másla orestujte v hlubší pánvi šalotku, přisypte rýži, zalijte vínem a nechte pomalu dusit. Míchejte, jakmile se víno odpaří, postupně přilévejte vývar.
  • Mírně osolte a pomalu duste, podlévejte.
  • Až bude rýže měkká, uvařená na skus, přimíchejte parmezán a nadrobno nakrájené hříbky.
  • Rissoto by mělo mít krémovou konzistenci, při prohození tvořit vlny. V té chvíli ho odstavte a přimíchejte máslo.
  • Na olivovém oleji zprudka a krátce orestujte filety z candáta se snítkou tymiánu a česnekem a ihned servírujte.

Kapr na černo

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 8 filetů z kapra s kůží
  • citrony
  • mrkev
  • petržel
  • menší kousek celeru
  • 2 cibule
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce hl. mouky
  • lžíce cukru
  • 4 lžíce nastrouhaného perníku
  • 150 g švestkových povidel
  • 100 ml červeného vína
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček jalovce
  • 10 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • ocet podle chuti
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených švestek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g mandlí
  • podle chuti rybízový džem
  • sůl

POSTUP:

  • Očištěné rybí filety pokapejte šťávou z citronu a nechte 15 minut odležet. Pak je povařte 5 minut v půl litru osolené vody se dvěma lžícemi octa, jednou cibulí a kořením.
  • Vyndejte je a vývar uschovejte.
  • Oloupanou mrkev, petržel, celer a cibuli nakrájejte na kostičky, poté zeleninu s cukrem osmahněte na másle.
  • Zaprašte ji moukou a orestujte dozlatova. Podlijte směs přecezeným vývarem z ryby, přidejte dvě oloupaná kolečka citronu a pomalu duste.
  • Přidejte perník, povidla, víno a 10 minut povařte. Přichuťte cukrem a citronovou šťávou nebo octem.
  • Pak omáčku propasírujte a přidejte do ní namočené rozinky, sušené švestky, ořechy, mandle a džem. Dál několik minut vařte.
  • Nakonec do omáčky vložte porce ryby, prohřejte je a kapra na černo odstavte. Pokrm odložte do chladu do druhého dne, aby se vše rozleželo.

Pečená štika

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 1 štika
Na každé kilo ryby
  • 20 g sádla
  • 50 g másla
  • 50 g anglické slaniny
  • půl citronu
  • stroužek česneku
  • drcený kmín
  • špetka tymiánu
  • sůl

POSTUP:

  • Pekáč vymažte sádlem a vyložte polovinou plátků slaniny.
  • Máslo utřete se solí, prolisovaným česnekem, tymiánem a drceným kmínem.
  • Vykuchanou štiku očistěte a nařízněte několika mělkými zářezy. Do nich i břicha ryby vetřete připravené máslo.
  • Rybu zlehka převažte potravinářským provázkem a posaďte ji rozevřeným břichem na slaninu, do oblouku. Navrch rozložte zbylé plátky slaniny.
  • Podlijte ji sklenkou horké vody a pečte v rozehřáté troubě na 180 °C půl hodiny až 45 minut (podle velikosti), podle potřeby přelévejte výpekem, eventuálně doplňte vodu.
  • Nakonec sundejte z ryby slaninu, štiku přelijte citronovou šťávou a výpekem a pod grilem nechte dopéct pět minut dozlatova. Výborně chutná s grilovanou zeleninou.

Ceviche ze pstruha na fenyklovém salátu

Foto: archiv firmy

INGREDIENCE
Ceviche je rybí salát původně z přímořských oblastí Latinské Ameriky. Existuje mnoho variant, základem je vždy nakrájená čerstvá ryba naložená v limetové nebo citronové šťávě.
  • 400 g pstruha
  • 2 citrony
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 větší chilli paprička
  • 1 větší červená cibule
  • 1/2 svazku koriandru (nať)
  • 1 fenykl
  • svazek ředkviček
  • sůl a pepř

POSTUP:

  • Citronovou šťávu prošlehejte s olivovým olejem, špetkou soli a pepře.
  • Na tenké plátky nebo kostky pokrájenou rybu ponořte na 20 minut do poloviny citronové šťávy s olivovým olejem, takzvaně se uvaří.
  • Fenykl krátce povařte v osolené vodě, zchlaďte ho ve studené.
  • Uvařený fenykl dochuťte zbylým dresinkem z citronu a oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, ředkvičky a chilli papričku a ihned servírujte.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků