Hlavní obsah

Rozsviťte adventní dům a zahradu

Za okny už jsou světýlka vánočních řetězů. Září andílci, sněhuláci i sobi. Dekorace zdobí zahrady, balkony, okna a venkovní stromy, okrasné keře. Vybírat je z čeho, ale je dobré dbát i na pravidlo: méně může být více. A hlavně myslet na bezpečnost.

Foto: Ikea

Osvětlovací řetěz LED s 24 světly, blikající hvězda, venkovní použití, zlatá barva. Žárovka LED spotřebuje až o 85 % méně energie a má až 10x větší životnost než běžné žárovky.

Článek

Do venkovních prostorů jsou určené zásuvky a vypínače se stupněm krytí IP 44. To chrání elektrický zdroj proti stékající, a dokonce i stříkající vodě ze všech úhlů. Sníh ani déšť tak přístrojům domovní elektroinstalace s tímto krytím neublíží.

Spolehlivým tipem jsou vypínače i zásuvky, jež mají uvnitř gumový lem těsně obepínající tělo vnitřního přístroje i okolní součásti, který zcela zamezuje průniku vody.

Malé vánoční stromky vykouzlí na stole sváteční atmosféru

Vánoce

Světelné řetězy už umí být chytré

Rozsvítit lze na zahradě prakticky cokoli, nejsnáze pomocí světelných řetězů. Některé lze propojit se systémem chytré domácnosti a jeho prostřednictvím pak jednoduché ovládání přes aplikaci. Jiné reagují na ovládání hlasem, nebo jej lze synchronizovat s hudbou. Navolit lze kromě obligátních režimů svícení a stmívání a blikání také změny barev.

Vánoce, jak mají být. Nejvyzdobenější ulička už zase září tisícovkami světel a ozdob

Vánoce

Santové, sněhuláčci i sobi

Zejména děti potěší možnost mít na zahradě i světelné vánoční dekorace figurálního charakteru. Ať již to jsou sněhuláčci, Santové, nebo sobi. Pořídit lze i celý set tvořený hned dvěma soby a sáňkami.

Set je napájen ze sítě, má v sobě zakomponovaných 60 LED žárovek svítících ve studené bílé barvě, délka přívodního kabelu 50 m umožňuje umístit jej dostatečně daleko od domu, aby na něj bylo z okna hezky vidět. Sobi jsou velcí 41 x 53 cm, sáňky pak 64 x 40 cm.

Uměřená výzdoba peněženku nezatíží

Jak již bylo řečeno v úvodu, i při výběru venkovní vánoční výzdoby platí pravidlo, že méně může být více. Platí to nejenom z hlediska estetického, ale i ekonomického. Spotřebu výzdoby si lze dopředu snadno spočítat. Máme-li řetěz se spotřebou 5 W, bude majitele 12hodinové svícení denně po dobu jednoho měsíce stát zhruba 7,60 koruny. (Počítáno při sazbě 4,198 Kč za kWh.)

Aby řetězy svítily jen tehdy, kdy to má smysl, tj. v noci, je možné volit modely s čidlem, které se rozsvítí až za šera. Jinou možností je připojit je k zásuvce s časovačem, který pak řetěz rozsvítí pouze v zadaném časovém intervalu.

Anketa

Máte před domem také svítící vánoční dekorace?
Ano, pravidelně každé Vánoce.
73,3 %
Mívali jsme je, ale už to neinstalujeme.
3,9 %
Rádi bychom, ale není to možné.
4,7 %
Ne, nemáme.
18,1 %
Celkem hlasovalo 742 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Při balení dárků nezapomeňte na detaily

Do papíru, celofánu nebo krásné látky balíme dárek vždy s láskou a fantazií. Spoléháme na kvalitní materiály a snadno pozměnitelné varianty, které využijeme...

Výběr článků

Načítám