Hlavní obsah

Prodej vánočních stromků se rozbíhá

Na některých místech v Česku si lidé mohli vánoční stromky koupit už o minulém víkendu, jinde se na jejich prodej teprve chystají. Zatímco mnozí prodejci ceny stromků ponechávají na loňské úrovni, jako třeba v Plzni, jinde je zvyšují až o 40 korun. To je příklad Liberce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vánoční stromky v Praze lze zatím pořídit jen v supermarketech nebo hobby prodejnách. Například v OBI ve Štěrboholích se ceny pohybují od 299 do 1000 korun podle výšky. Lidé podle jedné z prodavaček nakupují všechny druhy.

„Zatím je příliš brzy říct, jestli je o některý větší zájem,“ sdělila Právu. V Kauflandu v Praze 10 si podle prodejce lidé nejčastěji vybírají jedle, vysoké do 180 cm. Ta stojí 699 korun. Smrk je možné pořídit od 299 korun, borovici do 389 korun.

Prodej v Plzni se naplno rozjede o víkendu. „Už je máme navezené. Soustředíme se hlavně na stromky, o které je největší zájem. To je borovice černá a normandská jedle od sto padesáti centimetrů do 2,5 metru,“ řekl Právu Vladislav Wais z lesní společnosti Arboles, která má prodejní místo v Lochotínské ulici.

Cena stromků zůstává stejná jako loni, tedy u borovice černé od 200 do 330 Kč a u normandské jedle od 455 do 750 korun. „Stromky budeme postupně doplňovat z vlastních plantáží,“ dodal Wais.

Prodej v Liberci začne až za několik dnů. Před obchodním centrem vedle liberecké radnice stromečky začnou prodávat 7. prosince, v zahradnictví Ekoflora si zákazníci první vánoční stromky mohou odnést o něco dříve, v pondělí 3. prosince. „Letos byla oproti loňsku menší nabídka pěstitelů stromků, proto ceny budou zhruba o 30 až 40 korun vyšší,“ řekla zaměstnankyně prodejny Ekoflory.

Smrk pichlavý je nejžádanější

Podle jejích zkušeností bývá tradičně největší zájem o smrk pichlavý. Za dvoumetrový smrček si zákazníci zaplatí 385 korun. Stejnou cenu lidé zaplatí i za borovičky, o ty ale takový zájem není. I přes poměrně vysokou cenu, 490 korun, se prý také dobře prodávají jedle.

Městská společnost Ostravské městské lesy začne s prodejem vánočních stromků 10. prosince. Cena jedlí bude stejná jako v minulém roce, a to 380 korun. V případě borovic a smrků došlo proti minulé zimě k mírnému zdražení, smrk se dá pořídit za 190 korun, borovice za 280 korun bez rozdílu výšky.

„Letos budeme prodávat stromky výhradně z naší vlastní produkce,“ uvedla vedoucí podnikového střediska údržby zeleně Ivana Hálová. Dodala, že novinkou letošního roku budou stříbrné smrky a smrky omorika.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční stromeček u nás slaví 200 let

Vánoční stromeček letos v českých zemích slaví 200. výročí. A ačkoli se před lety snažil umělý stromeček vytlačit ten tradiční, voňavý a zelený z našich...

Výběr článků

Načítám