Hlavní obsah

Obama s rodinou ve Washingtonu rozsvítili vánoční strom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek večer místního času rozsvítil v hlavním městě Spojených států Washingtonu tradiční národní vánoční strom. Šéf Bílého domu přitom popřál Američanům šťastné a veselé Vánoce. Zvláště pak vzpomenul na lidi, kteří při bouři Sandy na konci října přišli o všechno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obama rozsvítil strom ve Washingtonu a zazpíval vánoční píseňVideo: Reuters

 
Článek

Přítomným zhruba 17 000 divákům shromážděným na prostranství Elipsa nedaleko Bílého domu pak vyprávěl, jak nyní vánoční strom září i ve městě Midland Beach ve státě New York, kde Sandy zpustošila mnoho domů a obchodů. Vyzdvihl, že to umožnila spolupráce tamních lidí, kteří ozdobením a rozsvícením stromu chtěli dát najevo, že je čas Vánoc, nikoli pohrom.

Foto: Jason Reed, Reuters

Prezident Barack Obama při rozsvícení vánočního stromu ve Washingtonu

Obama také podotkl, že snadné to posledních letech neměly ani národní vánoční stromy ve Washingtonu. Ten tradiční před dvěma lety porazila bouře, jeho náhradník se pak neujal. Smrk pichlavý, který nyní rozsvítil Obama, do hlavního města USA připutoval letos na podzim z Colorada. "Ukazuje se prostě, že tady ve Washingtonu nemá nikdo jisté místo," vtipkoval Obama.

Foto: Jason Reed, Reuters

Rozsvěcení národního vánočního stromu má ve Washingtonu devadesátiletou tradici.

Rozsvěcení národního vánočního stromu má ve Washingtonu devadesátiletou tradici. Poprvé se slavnost konala ve 20. letech za prezidenta Calvina Coolidge. "V časech války i míru, triumfů i tragédií jsme se vždy společně sešli, abychom se radovali z vánočního zázraku," řekl ve čtvrtek americký prezident.

První dáma recitovala

Slavnost doprovázel kulturní program, který uváděl herec Neil Patrick Harris známý ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku. Hudbu obstarali zpěvačka Colbie Caillatová, zpěváci James Taylor a Jason Mraz a kapela The Fray.

Foto: Jason Reed, Reuters

Obamovi před vánočním stromem ve Washingtonu

Obamova manželka Michelle pak spolu s hercem Rikem Rodriguezem ze seriálu Taková moderní rodinka přečetla klasickou báseň ’Twas the Night Before Christmas (Byl to ten večer před Vánoci).

Foto: Jason Reed , Reuters

Barack Obama u vánočního stromu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám