Hlavní obsah

O Vánocích nesmí chybět vánočka. Upečte si s námi vlastní

K Vánocům neodmyslitelně patří vánočka. Není nad to, udělat si vlastní. Inspirací vám může být recept, který pro nás připravil cukrář Jan Moučka.

O Vánocích nesmí chybět vánočka. Upečte si s námi vlastní

Vánočka neodmyslitelně patří na vánoční stůl. Letos si s námi můžete upéct vánočku podle babiččina receptu cukráře Jana Moučky z rodinné cukrárny ve Strančicích. Není totiž nad to, připravit si poctivou domácí vánočku, kterou ocení každý člen rodiny. Pro ještě lepší kvalitu je pak dobré si připravit i vlastní mandle.

„Samozřejmě je možné si do vánočky koupit už blanšírované mandle, ale lepší je si je doma spařit a vyloupat. Samozřejmě je to pracné, ale stojí to potom za to,“ uvedl výhody vlastnoručně připravených mandlí Jan Moučka.

Vánočka se spojuje s Vánoci, protože tvarem připomínala Ježíška v zavinovačce. Věřilo se také, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami.

K vánočce patřily i další magické zvyky. První hotovou měl dostat hospodář, aby se mu urodilo hojně obilí. Do těsta se také zapékala mince, a kdo ji našel, měl jistotu, že bude zdravý a šťastný po celý další rok. Na chudších stolech zastoupil penízek šípek nebo česnek. Připálená, sražená či natržená vánočka věštila do příštích časů velkou smůlu.

Recept na vánočku

INGREDIENCE

Na těsto
  • 750 g polohrubé mouky
  • 200 g mléka
  • 150 g cukru
  • 4 vejce (žloutky)
  • 150 g másla
  • sůl
  • kůra z citronu
  • rozinky
  • mandle
  • kvásek
Na kvásek
  • kostka droždí (40 g)
  • cukr
  • mouka
  • mléko

POSTUP:

  • Nejdřív si vytvoříme kvásek.
  • Všechny suroviny na kvásek musí být mírně vlažné.
  • Do droždí dáme mléko, trochu mouky, trochu cukru, smícháme a dáme na teplé místo vykynout.
  • Když nám kvásek vykvasí, vezmeme mouku, do mouky přidáme kvásek, rozehřáté máslo, žloutek, nasekané mandle, rozinky, kůru z citronu, sůl a cukr.
  • Těsto následně necháme kynout 3 hodiny.
  • Je ale důležité během kynutí každou hodinu těsto propracovat.

 Pletení vánočky

  • Těsto si rozdělíme na devět dílů, které postupně rozválíme na prameny.
  • Na spodní řadu budou 4 díly. Čtyři vyválené prameny (copy) položíme vedle sebe.
  • Prostřední dva uprostřed přeložíme přes sebe a následně přes ně přeložíme ty okrajové.
  • Takto pokračujeme v pletení směrem dolů.
  • Při dopletení první půlky vánočku otočíme, abychom hotovou část měli nahoře, a pokračujeme v pletení druhé půlky směrem dolů.
  • Okraje pak spojíme do jednoho.
  • Uprostřed spodního dílu si uděláme podélný důlek, na který následně vložíme střední část.
  • Střední část se tvoří ze tří pramenů.
  • Prameny opět položíme vedle sebe a pleteme od prostředku jako klasický cop.
  • Po dokončení první půlky ji opět otočíme a doděláme druhou.
  • Hotovou střední část vložíme na spodní patro a opět vytvoříme podélný důlek, do kterého vložíme poslední část.
  • Ta se tvoří ze dvou pramenů, které mezi sebou propleteme jako do spirály.
  • Na kraji na obou stranách si ale necháme nezapletené okraje, které vložíme pod vánočku, aby se nám nerozplétala.
  • Následně ji dáme vykynout. Vykynuté těsto pomašlujeme a ozdobíme mandlemi nebo  oříšky podle chuti.
  • Pečeme 40 minut na 150 stupňů.
  • Po upečení necháme vánočku úplně vychladnout, poté pocukrujeme.
Může se vám hodit na Zboží.cz:
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků