Hlavní obsah

Nostalgické Vánoce z éry Sovětského svazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alla Yakovleva sbírá vánoční ozdoby a další věci spjaté se sovětskou érou. Její sbírka dnes čítá více než 1000 položek. Jak sama říká, vše má svou jedinečnou historii a nemá to nic společného s moderním Ruskem.

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku roste nostalgie po starých sovětských vánočních ozdobáchVideo: AP

 
Článek

„Každá ozdoba měla v té době svůj individuální charakter. Dokonce i jednoduchá ozdoba ve tvaru například zmrzliny demonstrovala skutečnost, že si lidé mohli dovolit zmrzlinu, jelikož přídělové karty na cukr byly zrušeny a cukr se začal volně prodávat. Ozdoba ve tvaru zmrzliny tak byla na vánočním stromku znakem   bohatství člověka. Takové příběhy dnešní moderní ozdoby nemají, je to tedy taková nostalgie,” svěřuje se agentuře AP Yakovleva.

Tyto staré ozdoby jsou tak pro mnohé lidi způsob, jak vyprávět velmi komplikovanou historii sovětské éry.

FOTO: Tradiční české vánoční ozdoby ze skla obdivují po celém světě

Vánoce

„Nejcennější jsou samozřejmě ozdoby z 50. let, velké pohádkové postavičky leningradské produkce. Jsou na kolících na prádlo a jsou docela vzácné. Za starých časů byly vzácné a teď jsou obzvlášť vzácné, protože většina z nich byla rozbitá. Velmi vzácné a drahé jsou i předválečné ozdoby vyrobené v Leningradu, které přežily blokádu, bombardování, hrůzy války a nějakým zázrakem si je ponechali starší obyvatelé Leningradu,“ upozorňuje Alla Jakovleva.

Během sovětské éry byly ozdoby nástrojem propagandy. První ideologické ozdoby se objevily již po bolševické revoluci, kdy se staly sovětskými symboly vánoční koule se symboly státu - srpem a kladivem či pěticípé červené hvězdy.

Krátce po revoluci byly přitom oslavy Vánoc zakázány, jelikož byly považovány za buržoazní svátky. Tehdy byly nahrazeny oslavami Nového roku.

Vizovická galerie představuje nejžádanější a nejzajímavější vánoční dekory

Vánoce

„Zájem o tyto dekorace ze sovětské éry v poslední době vzrostl, a to mezi všemi generacemi. Starší hledají něco z mládí a dětství, co jim kdysi dělalo radost. A mladí se zajímají o historii,” dodává Taťána Treťjaková, která prodává staré vánoční ozdoby na bleším trhu v Petrohradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám