Hlavní obsah

Nevhodný vánoční dárek může zničit vztah

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedílnou součástí předvánočního období je shánění dárků pro naše blízké. Byť jejich předávání není tím nejpodstatnějším, není dobré výběr „odfláknout”. Může se totiž stát, že špatnou volbou můžeme v lepším případě urazit, v horším může nechtěný dárek stát i za rozpadem vztahu.

Nejhorší vánoční dárekVideo: Novinky

 
Článek

Je pravda, že o tom, zda dárek bude vhodný nebo nevhodný, rozhoduje nejen ten, kdo ho pořizuje, ale i obdarovaný. Povaha obdarovávaného je často totiž také tím, proč dárek neudělá radost, i když je vybíraný s láskou.

Když totiž někomu, kdo očekává honosné dary nebo šperky, dáte nějaký ručně vyráběný dárek, případně knihu, asi nebude moc nadšený. A chyba nebude nejspíš jen ve vás. Bohužel následky možného zklamání se vám nejspíš nevyhnou. V nejlepším případě tak, že s vámi zklamaný obdarovaný člověk nebude nějakou chvíli mluvit.

O tom, že někdy je vhodné nad dárkem opravdu pro klid ve vztahu raději trošku víc popřemýšlet, ví své i Penny Jonesová, která se se svým příběhem svěřila serveru Telegraph.

První Vánoce s rodinou 

Bylo jí 29 let a nemohla být v tu chvíli šťastnější. Přítel, se kterým byla přes tři roky, ji konečně pozval, aby strávila vánoční svátky spolu s ním a jeho rodinou. Co víc si přát - měla citlivého, pohledného muže, který měl dobré zaměstnání, s jeho rodinou vycházela.

Všechno vypadalo téměř dokonale. Párkrát to sice mírně zaskřípalo, když jejího přítele Adama přepadaly melancholické nálady, během kterých se uchyloval k rodičům, ale vždy se to nějak vyřešilo, a vyhlídka na společné Vánoce slibovala pohodu a klid. To se ale mělo brzy změnit.

Počátkem prosince se Adamova nálada opět změnila, byl smutný, moc toho nenamluvil, ale Penny ujišťoval, že se nic neděje a že ji miluje. „Chtěla jsem ho rozveselit, ale nepomáhalo to. Tak jsem si řekla, že třeba příjemný dárek a společnost rodiny ho rozveselí,” vzpomíná smutně mladá žena.

„Koupila jsem mu pěknou hřejivou deku, která se barevně přesně hodila do jeho pokoje. Měla jsem pocit, že mu udělá radost. To jsem se ale hodně spletla,” dodala.

„Když nastal čas rozbalování dárků, bylo všechno nádherné. Od Adama jsem dostala krásnou brašnu do práce. Moc se hodila, protože ta stará už mi dosluhovala. V tu chvíli mě ale přepadl nepříjemný pocit z toho, že můj dárek asi neudělá radost. Jakmile ho rozbalil, bylo to jasné. Zatvářil se neskutečně otráveně, dárek odložil a beze slova odešel do svého pokoje.”

Když se nevracel, šla ho Penny hledat. Přišla se omluvit, ale odpovědí jí byl jen naštvaný pohled a výčitka, jak to, že svému partnerovi koupila zrovna deku.

Uklidnění nepřišlo

„Opravdu jsem se styděla, ten dárek opravdu nebyl nic moc. Ale už se s tím nedalo nic dělat. Tak jsem jen doufala, že se to časem uklidní. Jeho reakce mě ale přesvědčila o tom, že to dobré nebude,” vysvětlila zdrcená žena.

I po několika hodinách byl její přítel nejen stále uražen, ale i velmi dotčen. A proč? Protože dárky podle něj prý ve skutečnosti ukazují, co jeden k druhému cítí. A to, že on dostal pouhou deku, dokazuje, že ho Penny dostatečně nemiluje. A navíc to zpečetil výtkou, že navíc vybrala materiál, který on ale přeci vůbec nemusí.

„Jak to všechno skončilo? Myslela jsem, že mám milujícího a citlivého muže, dokud jsem si neuvědomila, že jeho přecitlivělost a vnímání toho, co je správné, jsou extrémní. Dával mi lásku, ale pouze za jeho podmínek,” popsala mladá žena vývoj vztahu.

Druhý den, kdy se celá situace nepohnula nijak k lepšímu, si sbalila věci, a beze slova vysvětlení odešla. A i když Adam věděl, že se chystá odejít, nezastavil ji. Stále byl uražený a dotčený nevhodným dárkem.

To, co spolu budovali přes tři roky, tak během pár dní skončilo. A na vině byla především ješitnost a sebestřednost, ale také špatné zvolený vánoční dárek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám