Hlavní obsah

Smutný pohled: Na Staroměstském náměstí likvidují vánoční trhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z vánočního městečka na Staroměstském náměstí zbude jen ozdobený strom, betlém a vyhlídkový most. Konání tradičních vánočních trhů vláda Andreje Babiše (ANO) zakázala jen několik dní před jejich otevřením. Provozovatel trhů, firma Taiko, tak v pondělí začal s odklízením jednotlivých stánků. Počítá přitom, že ztráty dosáhnou několika desítek milionů korun.

Odklízení stánků na Staroměstském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

„My dnes trhy odvážíme a zůstane tady strom, betlém a pravděpodobně také most, ze kterého je vyhlídka na celé Staroměstské náměstí,” řekl v pondělí Novinkám předseda představenstva firmy Taiko Libor Votruba.

Foto: Novinky

Odklízení stánků na Staroměstském náměstí

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí bývají největší v Praze a patří mezi každoroční nejoblíbenější adventní atrakce pro návštěvníky Prahy. Před dvěma lety je prestižní britský list The Times zařadil mezi pět nejlepších vánočních trhů v Evropě.

Původně měly zůstat otevřené až do 6. ledna. Vláda v rámci boje proti narůstající epidemii koronaviru zakázala konání vánočních trhů od 26. listopadu. Prodejci tak nakonec nestihli ani první adventní víkend, kdy se trhy měly otevřít.

Náklady jen na odvoz stánku se podle Votruby vyšplhají na statisíce, dalších několik desítek milionů je stála samotná příprava trhů.

I přes zákazy trhů se v Praze najdou kouzelná místa s vánoční atmosférou a svařeným vínem

Vánoce

„Je to pro nás likvidační. Počítáme ztráty a opravdu nevíme, jestli budeme schopni přežít, protože jsme zasaženi už druhým rokem. Jak my, tak prodejci jsme se modlili za to, aby se to letos povedlo,” dodal s tím, že nejisté zatím zůstávají i slibované vládní kompenzace.

Ty by pro prodejce měly dosahovat až 90 procent z nepokrytých nákladů, v případě provozovatele trhů pak nejvýše 70 procent. Podle Votruby ale většina prodejců má minimální náklady a připravované kompenzace jim tak moc nepomohou.

„Náklady se samozřejmě nevyrovnají prodeji, protože v nich nejsou počítány měsíce práce, které přípravám prodejci věnují,” zmínil.

Nevylučují žalobu

Zatímco stánky na Staroměstském náměstí se sklízí, jen kousek odsud, v horní části Václavského náměstí, mohou trhovci prodávat dál. Vedení Prahy 1 zdejší trhy pořádá už několik let jako kulturní akci, na které se zákaz nevztahuje.

Vánoční trhy v centru Prahy vesele pokračují

Ekonomika

K podobnému kroku přistoupila i další města, jako například Most, kde vánoční trhy nahradily zimní farmářské trhy. Něco takového provozovatel trhů na Staroměstském náměstí nezvažoval.

„Jsme těmi nejviditelnějšími trhy v republice a neumím si představit, že bychom se v době, kdy situace je vážná, snažili naše trhy přejmenovat nebo je považovali za kulturní akci. Zvláště po tom, co jsme kulturní program z bezpečnostních důvodů zrušili, aby tady nebylo tolik lidí,” uvedl Votruba s tím, že ale nevylučují podání žaloby.

Přejmenované trhy v Mostě přitahují veřejnost i pozornost policistů

Domácí

„Cítíme se jako obětní beránek. Nechápeme, jaký je rozdíl mezi námi, jako adventními trhy, a farmářskými trhy, kulturními akcemi, případně obchodním domem. Jak moc jsme zrovna my nebezpeční pro šíření pandemie. Pokud se stane to, že na tom budeme nejhůř ze všech, tak budeme zvažovat žalobu,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám