Hlavní obsah

Lidé mohou pořídit vánoční dárky pro chudé děti na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční balíček mohou i letos připravit lidé, kteří chtějí obdarovat děti z chudých rodin a dětských domovů na Ukrajině. Přes 250 dárků pro vybrané děti shromáždí Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) do poloviny prosince. Případní dárci by neměli dlouho otálet, akci letos doprovází obrovský zájem, řekl mluvčí ACHO Marek Navrátil.

Foto: Profimedia.cz

Děti tímto způsobem často dostanou první dárek v životě.

Článek

ACHO na Ukrajině předem vybrala děti, které dárky dostanou. "Mnohdy to bývá pro obdarované vůbec první dárek v jejich životě," uvedl vedoucí humanitárních projektů ACHO na Ukrajině Rostislav Strojvus. Charita poprvé sbírku uspořádala v roce 2008, letos je ale zájem dárců mimořádný.

Z celkového počtu 255 balíčků jich je 235 určeno konkrétním dětem. Dalších 20 balíčků bude připraveno do zálohy anebo půjde o balíčky společné, určené pro kolektivy dětí v dětských domovech.

O každém dítěti zařazeném do projektu mají organizátoři připravené informace, jako například jméno a příjmení, věk, výšku, míry, popřípadě zájmy a koníčky. Tyto informace pak nabízí veřejnosti a potencionálním dárcům, kteří mohou dárečky připravit "na míru". Charita následně zajistí přepravu a předání balíčků dětem. Dárcem může být jednotlivec, rodina, místní Charita či jiné organizace a firmy. Balíčky by měly mít hodnotu 1000 korun, mohou obsahovat hračky, oblečení, školní i výtvarné pomůcky či sladkosti. Podrobnosti lze získat na www.acho.cz.

Arcidiecézní charita Olomouc se věnuje poskytování pomoci na Ukrajině dlouhodobě. Podílela se tam na vybudování několika moštáren, pomohla pořídit traktory či vybavení dílen. Podporuje také stipendii studium dětí z dětských domovů či z chudých rodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám