Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Kapr - vánoční klasika s novou inspirací

Jsou vaše štědrovečerní smažené podkovy zaručeně nejlepší na světě? Taky jsem si to myslela, dokud jsem neochutnala kapra od šéfkuchaře Michala Šorfa.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Kapr - vánoční klasika s novou inspirací

Rybí polévka

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE
  • 1 střední kapr
  • 2 l vody
  • sůl
  • 20 kuliček černého celého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • hrst hořčičného semínka
  • 150 g mrkve
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 150 g petržele
  • 150 g cibule
  • 150 g rajčat
  • 150 g paprik
  • 200 ml bílého vína
  • 100 g fenyklu
  • jíška
  • 300 ml smetany
  • 100 ml olivového oleje
 Na knedlíčky z kapra
  • 20 g kopru
  • 50 g strouhanky
  • 1 vejce
  • šťáva a kůra z půlky citronu
  • sůl, pepř

POSTUP: 

  • Zeleninu rozdělte tak, abyste měli jak na vývar, tak na vložku do polévky.
  • Na oleji orestujte nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu.
  • Zalijte vínem, poté přilijte vodu a přidejte vykuchaného kapra i s hlavou spolu se zbytkem surovin.
  • Po hodině vaření na mírném ohni polévku přeceďte.
  • Zahustěte ji jíškou, přidejte na drobné kostičky nakrájenou zbylou zeleninu a povařte ji.
  • Nakonec přidáte knedlíčky a polévku zjemníte polovinou smetany.
  • Knedlíčky: Uvařeného kapra z polévky zbavte kůže a oberte maso. Dejte ho do mixéru, přidejte sůl, pepř, vajíčko, smetanu, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, kopr a strouhanku. Rozmixujte do hladké hmoty, vytvarujte knedlíčky a uvařte je ve vroucí osolené vodě.

Houbový kuba

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE
  • 500 g krup
  • 200 g šalotky
  • 2 pol. lžíce kachního (vepřového) sádla
  • špetka mletého kmínu
  • 5 g česneku
  • 15 g čerstvé majoránky (nebo podle chuti sušené)
  • 100 g másla
  • 100 g sušených hub
  • 100 g hlívy královské
  • tymián

POSTUP:

  • Den předem namočte kroupy.
  • Na sádle v hrnci s nepřilnavým dnem orestujte šalotku s kmínem.
  • Přidejte pokrájené sušené houby a nabobtnané kroupy. Zalijte vodou těsně nad okraj krup, osolte a vše provařte doměkka tak, aby se voda vyvařila.
  • Je-li třeba, během vaření raději dolijte vodu, je to lepší než ji nakonec slévat, protože byste přišli o chuť restované šalotky.
  • Přidejte pepř, česnek a čerstvou majoránku. Kubu odstavte z tepla a pomalu zamíchejte máslo.
  • Hlívu opečte na sádle a nakonec ji přimíchejte do kuby, dochuťte ho česnekem, tymiánem a pepřem, podle potřeby přisolte.

Smažený kapr s bramborovým salátem

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE
  • 2 kg filetů z kapra (2 kusy na porci)
  • sůl
  • hl. mouka
  • vajíčka
  • panko strouhanka
  • přepuštěné máslo na usmažení
Bramborový salát
  • 600 g salátových brambor
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 6 nakládaných okurek
  • 2 vejce natvrdo
  • 1 cibule
  • 1 velké jablko granny smith
  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1–2 lžíce láku z okurek
 Ozdoba: marinovaná šalotka a salátová okurka
Marináda
  • 100 g vody
  • 100 g bílého vinného octa
  • 100 g cukru
  • 1 lžička soli
  • několik kuliček pepře, nového koření
  • 5 bobkových listů
  • hrst hořčičného semínka

POSTUP:

  • Kapr: Oprané a osušené kapří filety osolte a nechte chvilku odležet. Obalte je v trojobalu: v mouce, osolených rozšlehaných vejcích a panko strouhance.
  • Vložte do rozehřátého přepuštěného másla a zvolna usmažte dozlatova.
  • Salát: Uvařte brambory, propláchněte je studenou vodou, slijte a nechte vychladnout.
  • Zvlášť uvařte vejce a zvlášť v osolené vodě oloupanou kořenovou zeleninu (vývar ze zeleniny můžete použít na polévku).
  • Vychladlé suroviny nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájenou cibuli, okurky, oloupané nakrájené jablko a vše promíchejte se zbytkem přísad.
  • Ozdoba: Svařte všechny přísady na marinádu, nechte ji vychladnout a vložte do ní alespoň na hodinu „špagety“ ze salátové okurky a měsíčky šalotky.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků