Kapr - vánoční klasika s novou inspirací
Rybí polévka
Foto: Petr Horník, Právo
INGREDIENCE |
|
Na knedlíčky z kapra |
|
POSTUP:
- Zeleninu rozdělte tak, abyste měli jak na vývar, tak na vložku do polévky.
- Na oleji orestujte nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu.
- Zalijte vínem, poté přilijte vodu a přidejte vykuchaného kapra i s hlavou spolu se zbytkem surovin.
- Po hodině vaření na mírném ohni polévku přeceďte.
- Zahustěte ji jíškou, přidejte na drobné kostičky nakrájenou zbylou zeleninu a povařte ji.
- Nakonec přidáte knedlíčky a polévku zjemníte polovinou smetany.
- Knedlíčky: Uvařeného kapra z polévky zbavte kůže a oberte maso. Dejte ho do mixéru, přidejte sůl, pepř, vajíčko, smetanu, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, kopr a strouhanku. Rozmixujte do hladké hmoty, vytvarujte knedlíčky a uvařte je ve vroucí osolené vodě.
Houbový kuba
Foto: Petr Horník, Právo
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Den předem namočte kroupy.
- Na sádle v hrnci s nepřilnavým dnem orestujte šalotku s kmínem.
- Přidejte pokrájené sušené houby a nabobtnané kroupy. Zalijte vodou těsně nad okraj krup, osolte a vše provařte doměkka tak, aby se voda vyvařila.
- Je-li třeba, během vaření raději dolijte vodu, je to lepší než ji nakonec slévat, protože byste přišli o chuť restované šalotky.
- Přidejte pepř, česnek a čerstvou majoránku. Kubu odstavte z tepla a pomalu zamíchejte máslo.
- Hlívu opečte na sádle a nakonec ji přimíchejte do kuby, dochuťte ho česnekem, tymiánem a pepřem, podle potřeby přisolte.
Smažený kapr s bramborovým salátem
Foto: Petr Horník, Právo
INGREDIENCE |
|
Bramborový salát |
|
Ozdoba: marinovaná šalotka a salátová okurka |
Marináda |
|
POSTUP:
- Kapr: Oprané a osušené kapří filety osolte a nechte chvilku odležet. Obalte je v trojobalu: v mouce, osolených rozšlehaných vejcích a panko strouhance.
- Vložte do rozehřátého přepuštěného másla a zvolna usmažte dozlatova.
- Salát: Uvařte brambory, propláchněte je studenou vodou, slijte a nechte vychladnout.
- Zvlášť uvařte vejce a zvlášť v osolené vodě oloupanou kořenovou zeleninu (vývar ze zeleniny můžete použít na polévku).
- Vychladlé suroviny nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájenou cibuli, okurky, oloupané nakrájené jablko a vše promíchejte se zbytkem přísad.
- Ozdoba: Svařte všechny přísady na marinádu, nechte ji vychladnout a vložte do ní alespoň na hodinu „špagety“ ze salátové okurky a měsíčky šalotky.
yknivoNumanzeSaNyknalC