Hlavní obsah

Farářka Martina Viktorie Kopecká pravidelně slouží půlnoční mši

Dominika Rachůnková, Novinky, Dominika Rachůnková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farářka a účastnice letošního ročníku taneční soutěže StarDance Martina Viktorie Kopecká pochází z rodiny dvou záchranářů a služby patří k jejich dennodennímu životu. Jinak tomu není ani na Vánoce.

Jak tráví Vánoce farářka Martina Viktorie KopeckáVideo: Novinky

 
Článek

„U nás v rodině byla vždy na prvním místě služba. Takže když je někdo ve službě, rodina je až na druhém místě,“ prozradila farářka Církve československé husitské, která o Vánocích také pravidelně slouží, ale na rozdíl od rodičů v kostele.

„Každý rok dostávám privilegium sloužit půlnoční mši v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze, takže většinou jsme nejdříve s rodiči doma, a pak jedeme všichni hromadně na půlnoční. Když jsou ale rodiče v práci, tak je na mně, abych vařila a smažila,“ popsala svůj typický Štědrý den.

Farářka Martina Viktorie Kopecká: Tanec do života patří stejně jako intimní vztahová sféra

Styl

Co se týká vánočních tradic a zvyků, na ty si příliš nepotrpí. „Přes den moc nejím, ale nedá se to úplně nazvat postěním se v tom pravém slova smyslu, spíš je to takové nestíhání, protože dopisuju kázání a mezitím obaluju řízky,“ vysvětluje s úsměvem.

O jednu zajímavou tradici se ale nakonec podělila. „Vždy reviduju kázání a zkracuju ho podle toho, jak je venku zima nebo teplo. Takže když hodně mrzne, tak kážu kratší dobu,“ dodává Martina Viktorie Kopecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám