Hlavní obsah

Blíží se advent. Vyrobte si doma adventní věnec

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tradičním symbolem adventu je od 19. století adventní věnec. Jelikož zbývá pouhý týden do první adventní neděle, je nejvyšší čas si ho vyrobit. Návod jak na to naleznete v přiloženém videu.

Blíží se advent. Vyrobte si adventní věnec Video: Novinky

 
Článek

Historie a původ adventního věnce 

„Adventní věnec se historicky vždy dělal do kruhu. První věnce se zdobily přírodními materiály a zavěšovaly se ke stropu pomocí dlouhých stuh.

Původně sloužily i jako adventní kalendář pro děti, kdy na věnci bylo devatenáct červených a čtyři bílé svíčky symbolizující neděle. Kruh vždy symbolizoval jakousi věčnost, koloběh života, že se po roce všichni opět potkají u jednoho stolu,“ upozorňuje paní Olga Kunešová, jejíž zálibou je právě tvorba adventních věnců.

Význam a tradice adventu

Vánoce

Návod na výrobu adventního věnce

Pro vytvoření vlastního věnce je zapotřebí základu, jedlového chvojí, svíček, zápichů a ozdob. U chvojí je důležité nepoužívat borovicové nebo modřínové, protože by jehličí velmi rychle opadalo. Základ bývá typicky slámový a pokrývá se pomocí drátku chvojím.

Poté přichází na řadu svíčky a ozdoby. Věnec se barevně typicky zdobí do klasických barev jako je červená, bílá nebo zlatá.

Svíčky na adventním věnci

Původně měl v katolických zemích věnec čtyři svíčky, z nichž tři byly fialové (modré) a jedna růžová. Fialová (modrá) barva symbolizuje pokání, ztišení a čekání. Tradice zapalování svíček na věncích přitom vychází ze židovské tradice Chanuky neboli Svátku světel - což je osmidenní svátek, při němž se zapaluje 8 svící.

Adventní kalendáře 2021: Potěší děti, ženy, ale i muže či domácí mazlíčky

Vánoce

Na první adventní neděli se zapaluje první fialová svíčka, tzv. svíce proroků. Tato svíčka je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista.

Na druhou adventní neděli se zapaluje druhá fialová svíčka, tzv. betlémská, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky.

O třetí adventní neděli se zapálí růžová svíce, tzv. pastýřská, která vyjadřuje radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní období získává slavnostnější ráz.

Pryšec nádherný aneb vánoční hvězda: Jak se o ni starat, aby dlouho vydržela

Vánoce

Na čtvrtou adventní neděli se zapaluje poslední fialová svíčka, tzv. andělskou, která představuje mír a pokoj. Čtvrtá adventní neděle letos připadá na 20. prosince. Na Štědrý večer se přidává doprostřed věnce pátá, bílá svíčka, na počest narození Ježíše Krista.

Význam adventního věnce

Svíčky na věnec se připevňují ideálně do kříže, což symbolizuje šíření požehnání na všechny čtyři světové strany. Velmi důležité je na věnec použít takzvané zápichy, které chrání před případným vzplanutím věnce. Musí být průměrně větší, než svíčka.

Speciální skobové zápichy lze navíc využít pro ekologičtější formu namísto tavné pistole, díky níž se ozdoby na věnec připevňují.

Foto: Novinky

Když umisťujete na věnec svíčky, použijte široké zápichy.

Ozdoby na adventní věnec

Věnec pak lze ozdobit dle vlastního výběru. Velmi populární jsou přírodní materiály jako šišky, usušené plátky pomerančů nebo jablek, ořechy apod. Pokud chcete, aby věnec i voněl, lze přidat skořici, badyán nebo eukalyptus. Pro bohatší výzdobu je vhodné použít i menší figurky, které lze navíc později využít k ozdobě vánočního stolu.

Ve chvíli, kdy je věnec hotový, je dobré ho postavit na nehořlavý podklad, například talíř či kovový tác.

Svíčky se zapalují proti směru hodinových ručiček, každou neděli se zapaluje jedna.

Jak vyrobit vánoční či novoroční přání: Zábavné tvoření, které zvládnou i děti

Vánoce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám