Hlavní obsah

Jak vypadala štědrovečerní večeře před sto lety? Kapra ani bramborový salát byste nenašli

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době si už asi ani neumíme představit opravdové Vánoce bez smaženého kapra a bramborového salátu. Za první republiky se ke štědrovečerní večeři podávalo ale něco zcela jiného - například jáhlová kaše, sušené ovoce nebo omáčka z černého piva. Dobové sváteční pokrmy Novinkám předvedl kuchař Michal Šorf z restaurace Babiččina zahrada v pražských Průhonicích.

Jak vypadala štědrovečerní večeře před sto letyVideo: Novinky

 
Článek

„Vánoce se blíží, a jelikož jsme nedávno oslavili sto let výročí republiky, tak jsme si pro vás připravili pár receptů z dřívější doby. Jsou tam veškeré suroviny, které si během roku lidé mohli připravit nebo nějak uschovat. Jedná se o sušené ovoce, sušené houby, med, jáhly nebo kroupy,“ sdělil Novinkám kuchař Michal Šorf.

Jako hlavní chod připravil pečeného lína, pečenou jáhlovou kaši, pyré z pečeného celeru a omáčku z černého piva. Druhý pokrm je sladkokyselá houbová omáčka s perníkovým knedlíčkem. Dezert s názvem Muzika je ze sušených hrušek a jablek.

 Pečené jáhly s bylinkami na 10 porcí

Suroviny: 500 g jáhel, 2 litry mléka, sůl, petrželka, tymián
Postup: Jáhly spaříme horkou vodou, dáme do hrnce a přilijeme mléko. Přidáme sůl a pepř a vaříme doměkka. Když je kaše hotová a měkká, přidáme najemno nakrájenou petrželku a trochu tymiánu. Vylijeme vše do plechu a necháme v boxu zchladnout. Po zchladnutí vykrájíme kostičky, které na grilu opečeme dozlatova.

 Pyré z pečeného celeru

Suroviny: 2 kg celeru, 200 g šalotky, 200 g anglické slaniny, 1 citron, sůl, pepř, 2 litry zeleninového vývaru, 0,5 litru smetany, 100 g másla, 100 g cukru
Postup: Na másle si zpěníme šalotku a přidáme už předpečený celer, který jsme pekli na 180 stupňů přibližně 20 minut, aby trochu zkaramelizoval a byl sladší. Přidáme anglickou slaninu, celé zarestujeme, přilijeme zeleninový vývar. Dochutíme solí, pepřem, trochou cukru, na zvýraznění dáme trochu citronové šťávy. Na zjemnění přilijeme smetanu a nakonec vše rozmixujeme a propasírujeme.

Filet z lína

Suroviny: 1,6 kg filetů z lína, sůl, pepř, přepuštěné máslo (ghí)
Postup: Filety z lína osolíme a opepříme. Na přepuštěném másle opékáme nejdříve na kůži, poté otočíme a dopečeme.

Omáčka z černého piva 10 porcí

Suroviny: 100 g másla, 100 g mrkve, 100 g petržele, 200 g šalotky, 1 litr zeleninového vývaru, 0,5 litru černého piva, 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku, 20 g hladké mouky, cukr, sůl, pepř
Postup: Na másle orestujeme kořenovou zeleninu, přidáme a orestujeme rajčatový protlak. Poté přilijeme černé pivo a zeleninový vývar, dochutíme a zahustíme jíškou. Po dvaceti minutách provařenou omáčku přecedíme přes jemný cedník.

Sladkokyselá houbová omáčka s perníkovým knedlíčkem

Foto: Novinky

Na stole nesměly chybět tradiční knedlíčky, tyto jsou dochuceny perníkem.

Suroviny na omáčku: 100 g sušených hříbků, 200 g šalotky, 1 stroužek česneku, 200 g ovesných vloček, 50 g másla, 3 dcl smetany, 2 litry zeleninového vývaru, sůl, pepř, snítka tymiánu, 20 g mleté sladké paprikyNa knedlíčky: 350 g toustového chleba, 600 ml mléka, 4 vajíčka, 200 g perníkuOplatka na ozdobu: 200 g (ml) vody, 125 g (ml) oleje, 5 g perníkového prášku, 25 g mouky
Postup na omáčku: Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou šalotku s česnekem, tymiánem a mletou paprikou. Přidáme vodu z namočených hřibů a zeleninový vývar. Provaříme, ochutíme solí a pepřem, zahustíme kaší z fermentovaných vloček (ovesné vločky zalité vlažnou vodou, 24 hodin odstáté v pokojové teplotě - pozn. red.). Nakonec přidáme smetanu, hotovou omáčku přecedíme přes jemný cedník na překrájené převařené hříbky. Krátce povaříme a je hotovo.Poté se zaměříme na perníkové knedlíčky. Toustový chleba nakrájíme na malé kostičky a necháme vyschnout. Přidáme vlažné mléko, najemno nastrouhaný perník, 4 žloutky a sníh ze 4 bílků. Z těsta vytvarujeme malé knedlíčky, které uvaříme na páře přibližně 10-15 minut.Suroviny k oplatce smícháme dohromady, usmažíme na malé palačinky a ozdobíme s nimi hlavní chod.

Dezert ze sušeného ovoce

Foto: Novinky

Jako dezert kralovalo hlavně sušené ovoce.

Suroviny: 200 g sušených hrušek, 200 g sušených jablek, perník na strouháníNa ozdobu: marinované sušené švestky v rumu, marinované rozinky v medu, vlašské ořechy a mandle
Postup: Sušené ovoce zalijeme vodou a pomalu rozvaříme doměkka. Podle potřeby přidáme najemno nastrouhaný perník, tím vše dochutíme a zahustíme. Zdobíme sušeným ovocem, oříšky, marinovanou sušenou švestkou a rozinkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám