Hlavní obsah

Vánoce pod palmou? Češi rádi tráví svátky u moře, nejvíc v Egyptě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trend trávit Vánoce u moře poslední roky sílí. Největší zájem mají Češi podle oslovených cestovních kanceláří o Egypt, který je taky cenově nejdostupnější. Žhavými lokalitami však i nadále zůstává třeba Thajsko, a lidé, kteří hledají spíše živější místo, míří také do arabské Dubaje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kdo o výběru vánoční dovolené přemýšlí, neměl by dlouho váhat. „V případě Egypta jsme dokonce museli kvůli vysokému zájmu nasmlouvat pro svátky letadla navíc,“ tvrdí František Vorel z cestovní kanceláře Blue Style.

Právě o Egypt je totiž zájem největší, mohou za to jednak příznivé ceny, ale také sympatická vzdálenost. Vorel dodává, že vánoční zájezd na 10 dní do čtyřhvězdičkového hotelu s all inclusive začíná na 13 tisících korunách pro dospělého.

Foto: Profimedia.cz

Egyptská oblast Marsa Alam láká i na bohatý podmořský život.

„Ačkoli jsem na Vánoce spíš domácí a rád je trávím u stromečku, po svátcích bych osobně vyrazil do egyptské oblasti Marsa Alam. V tak pohodlné vzdálenosti neexistuje krásnější moře, kde máte navíc možnost si zašnorchlovat s delfíny nebo kapustňáky,“ tvrdí Vorel.

Hotely přizpůsobují program evropským zvyklostem
František Vorel, tiskový mluvčí CK Blue Style

Podle tiskového mluvčího Exim Tours Stanislava Zímy je trávení vánočních svátků v zahraničí trendem zejména v posledních letech, dříve byly preferované spíše silvestrovské termíny.

Kromě Egypta letos část Čechů míří také do Tuniska, kde je ovšem chladnější moře. „Počasí je však velmi příjemné a Tunisko vše dohání bezkonkurenčními cenami, které se téměř mohou poměřovat s cenami v tuzemsku,“ dodává Zíma pro Novinky.

Nárůst zájmu o dovolenou u moře zaznamenali i v cestovní kanceláři Fischer nebo Čedok. Z bližších zemí lákají kromě Egypta také Kanárské ostrovy.

Exotika láká poklidem

Češi ovšem míří za hranice i do tradičních oblíbených destinací. Z těch nejnavštěvovanějších jsou stálicemi Thajsko či Dubaj ve Spojených arabských emirátech. Zatímco do Thajska ovšem lidé jezdí za odpočinkem a pohodou, Dubaj láká především pulzujícím životem a nákupy.

„Na své si ale přijdou i rodiny s dětmi. Za návštěvu stojí třeba zábavní parky IMG Worlds od Adventur či Dubailand. Hotely prakticky ve všech destinacích navíc přizpůsobují svůj program evropským zvyklostem,“ uvedl Vorel.

Podle tiskového mluvčího z kanceláře Fischer Jana Bezděka je letos nejpopulárnější exotickou destinací Omán, který je po emirátech nejotevřenější arabskou zemí. „Češi ho vyhledávají díky krásným plážím na březích Indického oceánu, kvalitnímu ubytování, ale i památkám nebo tradiční kultuře. Navíc se tam bez problému domluví anglicky,” konstatuje Bezděk.

Foto: Profimedia.cz

Ze vzdálenějších destinací lákají Čechy například Seychely.

Podle Zímy některé Čechy přitahují i vzdálené destinace v Karibiku, z nich především Kuba. Z Afriky pak míří kromě zmiňovaného Egypta také na ostrovy Zanzibar, Mauricius či Seychely.

Tiskový mluvčí Čedoku Hynek Špinar říká, že u Čechů je populární také Dominikánská republika, Srí Lanka či Keňa. „V tomto období vzrostl i zájem o poznávací zájezdy do destinací, jako jsou Madeira nebo Izrael,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám