Hlavní obsah

Hodinky, které by se pod stromečkem rozhodně neztratily

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z luxusních hodinek by pod stromečkem neměl radost snad jen ten největší asketa. Jenže výběr takových kousků je ošemetná záležitost. Pro někoho totiž luxusní hodinky znamenají částku 20 tisíc, jiný by nad nimi ale ohrnoval nosem a hledal by v mnohem vyšší cenové kategorii. Někdo se pak zase nechá nachytat a koupí bezcenné hodinky od rádoby vznešené značky.

Foto: archiv značek (7x)

Vacheron Constantin Ref. 57260

Článek

Proto jsme se podívali na výběr z toho nejlepšího a nejdražšího, co se letos urodilo. Ano, jsou to opravdu drahé hodinky, na něž dosáhne jen málokdo. Ano, jsou to mnohdy už rozebrané limitované edice. Ale kdy jindy by se mělo snít o neuskutečnitelném, než o Vánocích?

Nejkomplikovanější z nejkomplikovanějších

Nelze začít ničím jiným než impozantními Vacheron Constantin Ref. 57260 Tivoli. Tyto kapesní hodinky – i když vzhledem k jejich 98milimetrovému průměru a váze téměř jeden kilogram by bylo lepší mluvit o hodinách – jsou totiž novými nejkomplikovanějšími hodinkami na světě (pozn. redakce – komplikace je v hodinařině všechno nad rámec pouhého měření času. Jedná se tak například o stopky, měsíční fázi, ale třeba i datum).

Ref. 57260 váží skoro jedno kilo a disponují 57 komplikacemi

Na svět se dostaly po osmi letech vývoje a výroby a mají 57 komplikací. Popisovat je do detailu by vydalo na samostatný článek, omezíme se proto na konstatování, že oba jejich ciferníky mají dohromady 31 ručiček a strojek se skládá z 2800 částí.

Vyrobeny byly na zakázku a Vacheron Constantin jejich cenu neodhalil. Odhaduje se však, že se jedná o sumu v rozmezí pěti až deseti miliónů dolarů. Pro srovnání, model Supercomplication od konkurenční firmy Patek Philippe z 30. let minulého století se loni vydražil za v přepočtu 533 miliónů korun.

Trochu jiné kapesní hodinky

Další na řadě jsou opět kapesní hodinky, které jsou ale svým vzezřením naprostým protikladem k Vacheron Constantin. Postarala se o ně značka Roger Dubuis a mají trochu dlouhý název – Excalibur Spider Pocket Time Instrument.

Extravagantní kapesní hodinky od Roger Dubuis

Jejich dominantou je strojek s hned čtyřmi setrvačkami. Stroj má 590 částí, což je oproti výše uvedenému modelu sice málo, ale pořád se jedná o hodně složitou práci. Uložen je v 60milimetrovém pouzdře z titanu. Z hodinek lze navíc zavěšením do speciálního stojanu udělat stolní hodiny. No neberte to. Cena? Asi 500 tisíc dolarů, tedy kolem 12,5 miliónu korun.

Pokud by to někomu bylo málo a chtěl podobný design, tak si nemusí zoufat. Roger Dubuis má v záloze náramkové Exculibur Star of Infinity s diamanty a dvojitým tourbillonem za zhruba milión dolarů.

Ještě o něco výstřednější Star of Infinity

Diamanty i pro dámy

A když už jsme u těch diamantů, tak by se hodilo i něco pro něžnější část populace. Bulgari má pro dámy model Lucea High Jewelry posetý drahokamy. Existují tři verze, buď pouze s diamanty, nebo s diamanty doplněnými smaragdy a konečně s diamanty a rubíny.

Lucea od Bulgari je posetá drahokamy

Osadit jedny hodinky drahokamy trvá 192 hodin a jen na ciferník je potřeba 84 kamenů pěti velikostí. Jedná se o exkluzivní záležitost, protože diamantový model vznikne v pěti kusech a zbylé dva po třech.

Cena se pohybuje v závislosti na modelu v přepočtu od nějakých 10 miliónů korun až po více než 15 miliónů.

Erotika v hodinkách

Ve výběru nesmí chybět jedny z nejextravagantnějších letošních hodinek, a to Richard Mille RM 69 Erotic Tourbillon. Tři válečky v horní části hodinek obsahují každý šest nápisů, které vytvoří dohromady větu s erotickou tematikou. Podrobněji jsme model rozebírali zde.

Foto: Richard Mille (3x)

Richard Mille RM 69 Erotic Tourbillon

Jedná se o limitovanou edici 30 kusů a cenovka se pohybuje někde kolem miliónu dolarů.

Opus inspirovaný jukeboxy

Harry Winston v roce 2001 započal modelem Opus spolupráci s těmi nejlepšími nezávislými hodináři. Výsledkem byly vždy unikátní hodinky, které mohly být brány jako oslava nezávislé hodinařiny.

V roce 2013, kdy firmu koupila Swatch Group, se očekávalo, že tento projekt skončí.

Harry Winston Opus 14 je inspirovaný mimo jiné jukeboxy. Desku s hvězdou lze pomocí mechanismu vyměnit za ukazatel data nebo druhého času

Jenže se tak nestalo a na svět se dostal model Harry Winston Opus 14. Je inspirovaný Amerikou 50. let a především jukeboxy. Hodinky totiž napodobují výměnný mechanismus desek. Ty lze v hodinkách „vyměnit“ celkem tři, a to v pravé horní části ciferníku. Jedná se o limitovanou edici 50 kusů s cenovkou zhruba 10 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám