Hlavní obsah

Deskové hry sbližují členy rodiny, zpříjemní i každou párty

Novinky, Dana Sokolová

Společenské deskové hry rozvíjejí fantazii, slovní zásobu, zlepšují paměť, strategické myšlení, soustředěnost a nezkazí žádnou zábavu. V dětském věku navíc hry probouzejí zvědavost a touhu po poznání a zároveň rozvíjejí kreativní myšlení, díky kterému jsou děti schopny řešit různé problémy a přizpůsobovat se novým situacím.

Foto: Profimedia.cz

Deskové hry mají na vývoj dětí velký vliv.

Článek

Hrát si pro děti znamená možnost vyjádřit vlastní představivost. V tomto směru je „volná hra“ pro děti velmi důležitá, protože během ní přebírají iniciativu a tvoří a mění věci dle svých přání. Právě na tomto principu jsou založeny i některé stolní hry, jejichž cílem je děti zábavnou formou vést k užívání vlastní kreativity.

„Hry mají pro děti v každém věku jiný význam. Pro ty předškolní jsou hlavně zábavnou cestou, jak se naučit dodržovat pravidla, vyrovnávat se s prohrou nebo myslet kreativně, rozvíjejí schopnosti soustředění, sebeovládání nebo umění řešit problémy,“ vysvětluje PhDr. Václav Mertin z Katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a dodává:

„Deskové hry mají řadu dalších benefitů – děti si při nich osvojují plánování a učí se přijímat zodpovědnost za svá rozhodnutí. Pokud si hrají společně s rodiči, přejímají od nich potřebné vzorce chování a vzájemně se více sbližují.“

Doporučení pro šťastné hraní
Nepředpokládejte, že co se v dětství líbilo vám, bude bavit i vaše děti. Vyzkoušet budete muset pravděpodobně víc her, a je možné, že určité hry vaše děti vůbec nezaujmou. Některá hra čeká na svůj čas, který skutečně přijde, jiná se ho nikdy nedočká.
Slýcháváte, že děti mají moc hraček a že si s většinou stejně nehrají? Určitý nadbytek  (pokud to finanční situace dovoluje) není na škodu. Umožnuje dětem výběr a poskytuje různorodost podnětů.
Děti zbožňují hraní s rodiči. Pokud je vyzvete k hernímu utkání, zapomenou na televizi i internet.
Mezi dětmi jsou obrovské rozdíly v tom, jak hry s pravidly chápou, jak dlouho u nich vydrží. Nesrovnávejte tedy přístupy dětí ke hře a dovolte každému vlastní tempo i pojetí.
Dítě chce uspět a vyhrát. Pokud si někdo myslí, že se dítě musí naučit prohrávat, protože v dospělosti se jen nevyhrává, tak má pravdu, ale zejména pro menší dítě to platí v podstatě v menší míře. Dítě musí častěji vyhrát a jen vzácně prohrát.
Pokud vaše dítě přestala hra bavit, může to být tím, že mu už neposkytuje dostatek podnětů pro rozvoj. Ujistěte se, že odpovídá jeho věkové kategorii a potřebám, popřípadě se porozhlédněte po adekvátní náhradě. Nová hra má vždy větší šanci na úspěch.

Některé výzkumy dokonce tvrdí, že hraní společenských deskových her alespoň dvakrát týdně u dětí zvyšuje rychlost myšlenkových operací, u žáků základních škol to může být až o 30 %.

Sice to neznamená, že hraní her udělá z dítěte génia, ale potvrzuje se, že má významný podíl na rozvoji jeho myšlení. Pokud nutí pravidla hry malého hráče zároveň počítat, zvyšují se posléze jeho šance na úspěch v matematice.

Podle české vývojářky her Lucie Kovaříkové z Dino Toys mohou rodiče podpořit pozitivní aspekt učení hrou i tím, že nechají děti jejich taktiku vysvětlit.

Foto: Ravensburger

Scotland Yard - Jeden z hráčů se stane Mistrem X, který za pomocí rozsáhlé sítě dopravních prostředků uniká před policií. Ostatní hráči převezmou roli detektivů a společně ho pronásledují. Napínavá honička je určená pro hráče od osmi let. Cena: 699 Kč.

Foto: Ravensburger

Desková hra Labyrinth Česká republika provede hráče symboly a památky naší vlasti.

Foto: Dino Toys

Hra osmisměrky Junior English - Nasměrujte své ratolesti k zálibě v cizích jazycích. Hra dětem pomůže procvičit postřeh, vylepšit čtení a psaní v angličtině a obohatit slovní zásobu. Cena: 529 Kč

Foto: Dino Toys

Ve hře Kvak nejde jen o to vypálit protivníkovi rybník. Chcete-li vyhrát, musíte ho celý ovládnout. Pomůže vám k tomu armáda žab, kterou je nutné opečovávat, jelikož bude potřebovat hodně sil, aby se nenechala zdolat soupeřovými útočnicemi. Cena: 599 Kč

Foto: Dino Toys

AZ KVÍZ - Nečekejte na odpolední kvízovou půlhodinku v televizi, oblíbený AZ kvíz si můžete zahrát, kdykoli budete chtít. Desková vědomostní hra má stejná pravidla jako ta na obrazovce. Hra byla vyrobena v ČR. Cena: 389 Kč

Foto: Dino Toys

Dino Crash - Hráči musí se svou postavičkou dinosaura prchnout co nejdříve a co nejkratší cestou do bezpečí před burácející sopkou. Kromě rychlosti je ale nutné zapojit i obezřetnost, na trase bude číhat proradný Tyrannosaurus Rex! Cena: 379 Kč

Foto: Albi

Enigma - Hráči přistály na cizí planetě, která je plná rozsáhlého systému rozvodů zakódovaných různými šiframi a hádankami. Ten, kdo hádanky rozluští jako první se stává vítězem a získá přístup k neuvěřitelným zdrojům energie. Cena: 809 Kč.

Foto: Albi

HVĚZDOKUPY – abstraktní a logická hra, kdy hráči umisťují na oblohu hvězdy a tím utváří své souhvězdí. Hru je možné po nasvícení herních dílů hrát i potmě. Cena: 629 Kč

Foto: Albi

Slovní jízda - bitva se slovy, ve které budete potřebovat velkou slovní zásobu. Principem hry je hledat slovo na dané téma s co nejvíce souhláskami a získat pro sebe, co nejdříve 8 žetonů s písmeny. Na vše je časový limit. Cena: 629 Kč.

Foto: Nakladatelství Edika

Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Ježíšek nadělí Čechům pyžama i hodinky

Vánoce se pomalu blíží. Řada lidí již začala v obchodech hledat dárky pro své nejbližší. Vše zatím nasvědčuje tomu, že příliš romantiky se Češi během svátků...

Výběr článků

Načítám