Hlavní obsah

Svatomartinská husa předpovídala, jaká bude následující zima

Novinky, das

Svatomartinské období je doba hodovní a posvícenecká, která symbolizuje konec podzimu a příchod zimy, potažmo Vánoc. Právě pro tyto dny se na vsích vykrmovaly husy, které byly oblíbenou pochoutkou na svátečním stole a jejich kosti pak předpovídaly počasí.

Foto: Profimedia.cz

Tajemství šťavnaté a voňavé pečínky spočívá v pomalé přípravě.

Článek

Podle legendy se stala husa tradiční svatomartinskou pochoutkou za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu. Existuje také druhá verze, podle které se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval k husám, a ty ho svým kejháním prozradily.

Ať už je pravdou cokoliv, podzimní vykrmená mladá husa již ke sv. Martinu zkrátka patří. Porcování husy vždy podléhalo přísnému řádu, kdo kterou porci měl dostat. Ženy pak podle husy předpovídaly, jaké bude následující období počasí.

Rozhodující bylo množství a rozmístění podkožního tuku na těle husy, a pak také stav jejích kostí. Když měla husa více podkožního tuku, pak byla tužší zima. Čím tmavší prsní kost husy byla, tím blátivější by měly být Vánoce. A naopak čím světlejší, tím víc by mělo napadnout sněhu. Důležitý byl také hřbet kosti - pokud byl do bíla, pak byl sníh i na horách. Když byl naopak kropenatý, přišly plískanice.

Jak husu správně udělat?

Tajemství šťavnaté a voňavé pečínky spočívá v pomalé přípravě, a to až 12 hodin. Trouba přitom musí být zahřátá jen velmi málo. Průměrná husa se při teplotě 100 °C upeče za sedm až osm hodin.

Ideální je ponořit maso do sádla, aby se předešlo jeho vysušení. Pečeni můžete podávat buď klasicky s knedlíkem a zelím, nebo vyzkoušejte bramborové lokše maštěné husím sádlem. Pokud nemáte domácí chov, nevadí. Kvalitní husu seženete i v běžném supermarketu.

Pečená husa s červeným zelím a knedlíky bez lepku
Suroviny: 1 husa, sůl, majoránka, kmínZelí: 5 šalotek, 2 lžíce másla, 2 lžíce třtinového cukru, 700 g sterilovaného červeného zelí, 100 ml červeného vína, kmín, sůlBramborové knedlíky: 800 g moučnějších brambor, 300 g bezlepkové mouky, 100 g solamylu, 2 vejce, sůl
Husu si nejdříve ze všech stran i zevnitř prosolíme. Zevnitř ji ještě prosypeme majoránkou, zvenku kmínem. Přendáme ji do většího pekáčku, přiklopíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C.Po 80 minutách ji obrátíme prsy nahoru, aby se rovnoměrně propekla z obou stran. Pečeme dalších 80 minut a nezapomínáme každých 15 minut přelít výpekem. Po uplynulé době, kterou strávila pod pokličkou, ji odklopíme a necháme dalších 20 minut péct, aby se nám udělala kůrčička.Na zelí si nasekáme šalotky, které necháme na chvilku opéct na rozpuštěném másle. Přidáme třtinový cukr, který nám krásně zkaramelizuje. Potom do hrnce dáme okapané zelí s troškou láku, víno, kmín a sůl. Necháme asi 15 minut vařit, dokud nám zelí nezměkne. Případně ještě nakonec dochutíme.Brambory si uvaříme a oloupeme. Ještě horké je nastrouháme na struhadle. Vsypeme k nim mouku, solamyl, vejce a sůl a propracujeme v hladké těsto, z kterého si uválíme dvě šišky.Do většího hrnce si dáme vařit vodu a až bude vřít, vhodíme do ní obě šišky. Necháme vařit asi dvacet minut, dokud nevyplavou na povrch.TIP: Pokud se nebojíme příliš mastného jídla, tak knedlíky na talíři ještě můžeme posypat usmaženou cibulkou.
Svatomartinské menu Milana Hořejše
Suroviny: 4 – 5kilová husa, 6 červených jablek, sůl, kmín
Postup: Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem – dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici.Před samotným pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme do husy, díky nim zůstane hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy. Podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů a pečeme 20 minut. Následně troubu stáhneme na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečeme přibližně další čtyři hodiny (na první dvě můžeme přikrýt alobalem).
Červené zelí s brusinkami
Suroviny: červené zelí, 3 – 4 červené cibule, brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, med, popř. cukr
Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme do měkka přibližně 35 minut. Dosladit zelí lze buď cukrem anebo můžete zkusit přidat dvě lžíce medu.
Tradiční lokše
Suroviny: 1 kg brambor, 300 g polohrubé mouky, sůl, sádlo
Postup: Brambory uvařené den předem nastrouháme, přidáme trochu soli a postupně zapracujeme polohrubou mouku – jen tolik, aby se vytvořilo kompaktní těsto, jinak budou lokše suché. Na pomoučněném vále ho rozdělíme na dílky, ze kterých následně uválíme bochánky. Ty rozválíme na placky a nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Následně potřeme vypečeným sádlem z husy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám