Hlavní obsah

Letošní Svatomartinská vína jsou předzvěstí nejlepšího ročníku desetiletí

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do sklizně posledních hroznů zbývá jen několik dnů, moravští vinaři ale již mohou potvrdit, že letošní ročník bude po stránce kvality jeden z nejúspěšnějších. Někteří vinaři dokonce hovoří o ročníku století. Vypovídá o tom i chuť letošního Svatomartinského vína, jehož sklizeň museli letos vinaři uspíšit, aby nebylo tak cukernaté a neobsahovalo vyšší množství alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Letošní sklizené hrozny jsou jako z atlasu.

Článek

Přispělo k tomu letošní slunné léto, které včas přerušily zářijové srážky. „Vytvořil se mimořádně vysoký cukr v hroznech, přiměřená je i velikost bobulí. Sklizené hrozny jsou jako z atlasu – odrůdově typické, zdravé a bez houbových chorob, které letos prakticky nebyly,“ upozorňuje Pavel Vajčner, předseda představenstva vinařství Znovín Znojmo.

Jeho slova potvrzuje i David Šťastný z vinařství Chateu Valtice. „Již teď víme, že rok 2015 bude i ročníkem špičkových moravských červených vín. Bude to ročník, který nám pomůže dokázat světu, a především domácím spotřebitelům, že světová červená vína se dělají i na Moravě.”

Vysokou kvalitu letošního ročníku budete moci pocítit již 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut, kdy se otevřou lahve letošního vína. „Letošní svatomartinská jsou již dobře vyvinutá, dá se říct, že jsou téměř dospělá, ale samozřejmě si zachovávají svěžest a ovocnost, svůj mladistvý styl,“ popisuje první mladá vína František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

Letošní ročník se tak velmi přiblížil přívlastkovým vínům. Svatomartinská vína jsou tak hebká, aromatická, svěží a s tóny vyzrálých hroznů.

Foto: archív firem

Zleva:

Tradice Svatomartinských vín

Tradice Svatomartinského vína je spjata s dobou císaře Josefa II. V tento den (11. listopadu) končila čeledínům, podruhům a děvečkám služba u větších sedláků, byli vyplaceni za rok služby a uzavírali dohody na rok následující. Dobrá smlouva na příští období bývala stvrzena stiskem ruky a přípitkem nového vína.

Tato doba byla také spojena s vinařskými zkouškami. Pro tehdejší vinaře měl svátek sv. Martina zvláštní význam – víno bylo již jiskrné, bylo tak možné posoudit i jeho kvalitu. A to nejen kvůli chuťovému prožitku – záviselo na ní také obnovení smlouvy vinařům u šlechty a větších sedláků.

„Tradice Svatomartinských vín byla u nás obnovena Vinařským fondem v roce 2004. Svatomartinská vína jsou tedy první vína ročníku a jejich ochutnávka by měla připadnout na 11. listopad 11 hodin. Vypít by se měla do Velikonoc, aby si uchovala svoji mladost a svěžest," upozorňuje Josef Svoboda z Habánských sklepů.

Aby mohlo nést víno označení „Svatomartinské”, musí splňovat požadovaná kritéria a jeho vstup na trh musí každoročně schválit odborná komise. Láhve musí také být označeny společnými záklopkami či šroubovými uzávěry se značkou "Svatomartinské".

Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět pouze vína raných odrůd:

  • Bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
  • Červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
  • Růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké
Foto: archív firem

Zleva:

Reklama

Související články

Ženy, které se našly ve víně

Po dlouhé roky, možná věky, bylo žen mezi vinaři jako šafránu. A zdaleka nejen u nás. Přitom ženy jako by byly pro víno stvořené - jemný nos i vytříbenou chuť...

Výběr článků

Načítám