Přispělo k tomu letošní slunné léto, které včas přerušily zářijové srážky. „Vytvořil se mimořádně vysoký cukr v hroznech, přiměřená je i velikost bobulí. Sklizené hrozny jsou jako z atlasu – odrůdově typické, zdravé a bez houbových chorob, které letos prakticky nebyly,“ upozorňuje Pavel Vajčner, předseda představenstva vinařství Znovín Znojmo.

Jeho slova potvrzuje i David Šťastný z vinařství Chateu Valtice. „Již teď víme, že rok 2015 bude i ročníkem špičkových moravských červených vín. Bude to ročník, který nám pomůže dokázat světu, a především domácím spotřebitelům, že světová červená vína se dělají i na Moravě.”

Vysokou kvalitu letošního ročníku budete moci pocítit již 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut, kdy se otevřou lahve letošního vína. „Letošní svatomartinská jsou již dobře vyvinutá, dá se říct, že jsou téměř dospělá, ale samozřejmě si zachovávají svěžest a ovocnost, svůj mladistvý styl,“ popisuje první mladá vína František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

Letošní ročník se tak velmi přiblížil přívlastkovým vínům. Svatomartinská vína jsou tak hebká, aromatická, svěží a s tóny vyzrálých hroznů.

Zleva:

Zleva:1. Víno Mikulov Muller Thurgau 2015 Svatomartinské - intenzivní ovocné aroma s tóny přezrálé hrušky a ananasu. 2. Svatomartinské bílé Muškát moravský, Vinařství Kovacs - tóny čerstvých hroznů snoubící se s vůní pomerančové kůry s typickou muškátovou chutí. 3. Svatomartinské bílé Muller Thurgau - vůně připomínající lipový květ, doplněný o tóny exotického ovoce. 4. Habánské sklepy Muškát moravský 2015 Svatomartinské - vůně zralého exotického ovoce, karamelizovaných jablíček a květin. 5. Znovín Znojmo Muller Thurgau 2015 Svatomartinské - aromatické víno s tóny vyzrálých hroznů.

FOTO: archív firem

Tradice Svatomartinských vín

Tradice Svatomartinského vína je spjata s dobou císaře Josefa II. V tento den (11. listopadu) končila čeledínům, podruhům a děvečkám služba u větších sedláků, byli vyplaceni za rok služby a uzavírali dohody na rok následující. Dobrá smlouva na příští období bývala stvrzena stiskem ruky a přípitkem nového vína.

Tato doba byla také spojena s vinařskými zkouškami. Pro tehdejší vinaře měl svátek sv. Martina zvláštní význam – víno bylo již jiskrné, bylo tak možné posoudit i jeho kvalitu. A to nejen kvůli chuťovému prožitku – záviselo na ní také obnovení smlouvy vinařům u šlechty a větších sedláků.

„Tradice Svatomartinských vín byla u nás obnovena Vinařským fondem v roce 2004. Svatomartinská vína jsou tedy první vína ročníku a jejich ochutnávka by měla připadnout na 11. listopad 11 hodin. Vypít by se měla do Velikonoc, aby si uchovala svoji mladost a svěžest," upozorňuje Josef Svoboda z Habánských sklepů.

Aby mohlo nést víno označení „Svatomartinské”, musí splňovat požadovaná kritéria a jeho vstup na trh musí každoročně schválit odborná komise. Láhve musí také být označeny společnými záklopkami či šroubovými uzávěry se značkou "Svatomartinské".

Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět pouze vína raných odrůd:

  • Bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
  • Červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
  • Růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké
Zleva:

Zleva: 1. Svatomartinské Veltlínské červené rané 2015 - lehká vůně s tóny manga a citrusů. 2. Habánské sklepy Modrý Portugal 2015 Svatomartinské - vůně kompotu z červených višní s tóny hořké čokolády. 3.Víno Mikulov Svatovavřinecké 2015 Svatomartinské - vůně švestkového kompotu a černého koření. 4. Víno Mikulov Svatovavřinecké 2015 rosé Svatomartinské - intenzivní vůně čerstvých malin, brusinkového kompotu a moruše. 5. Habánské sklepy Zweigeltrebe 2015 rosé Svatomartinské - aroma připomínající rozmačkané jahody a třešně s nádechem sladkého koření.

FOTO: archív firem