Hlavní obsah

Svatý Ondřej - ochránce a patron zamilovaných i nevěst

Novinky, das

Třicátého listopadu začíná liturgický rok a novodobý kalendář slaví Ondřeje. Bohužel málokdo dnes už ví, jaké tradice se vážou k tomuto jménu i dni. Například, že svatý Ondřej je považován za ochránce všech zamilovaných a nevěst a že právě v tento den by svobodná děvčata měla praktikovat nejrůznější magické praktiky, které by jim měly prozradit víc o jejich budoucích milých.

Foto: Profimedia.cz

Dne 30. listopadu začíná liturgický rok.

Článek

Svatý Ondřej se narodil v Palestině a se svým bratrem byl rybářem. Učil ho Jan Křtitel a posléze se stal i se svým bratrem Ježíšovým apoštolem.

Ondřej po smrti Ježíše putoval po světě a šířil křesťanství. Usadil se v Řecku, kde jej ale pronásledoval císař Nero a chtěl, aby se víry zřekl. Což se nestalo, Ondřej tak byl ukřižován stejně jako Ježíš, ale na kříži ve tvaru X. Proto se i tomuto kříži říká Ondřejův.

Posléze se svatý Ondřej stal ochráncem všech zamilovaných, a to zejména nevěst. Při oslavě Ondřeje tak svobodné dívky praktikovaly různé věštby a hádání jejich budoucího milého.

Nejoblíbenější zvyky a pověry
Co se v tuto noc zdá, to se určitě splní.
Pokud si svobodné děvče napíše na sedm lístků jména sedmi chlapců a večer je dá pod polštář, tak první lístek, který ráno otočí, prozradí jméno chlapce, který jí je souzen.
V jiném kraji dívky měly jen 4 lístky, které pak zavazovaly do rohů kapesníku, který vložily také pod polštář. Ráno při rozvázání prvního uzlu uviděly jméno svého budoucího ženicha.
Večer se scházely nezadané dívky, které na ošatkách točily šátky a říkaly říkanku. Které přitom šátek z ošatky vyskočil, ta se měla do roka vdát.
Některé dívky pak během tohoto setkání položily na lopatu kousek chleba a čekaly, který kousek sní pes jako první - jeho majitelka se první vdá.
Některé dívky vařily knedlíky. Vypracované těsto se rozdělilo na pět kousků a do čtyř se zabalily papírky s chlapeckými jmény, ten pátý zůstal prázdný. Když se daly knedlíky vařit, tak se čekalo, který z nich první vyplave nahoru. Po rozříznutí si pak dívka buď přečetla jméno chlapce - budoucího ženicha, nebo našla prázdný papírek, který značil, že je svatba v nedohlednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám