Hlavní obsah

Vánoční svátky po francouzsku

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro Francouze, stejně jako pro nás, jsou Vánoce především o rodinném setkávání, dárcích a dobrém jídle. Na rozdíl od nás ale dárky malým dětem nosí až v noci z 24. 12. na 25. 12. Otec Vánoc (Pere Noël), zobrazovaný jako starý vousatý muž se spoustou dárků a s létajícími saněmi taženými soby.

Foto: Profimedia.cz

Mezi tradiční pokrmy patří ve Francii vánoční krůta.

Článek

Vánoční tradice jsou ve Francii vcelku odlišné od našich. Například děti 24. prosince dávají za dveře domu či bytu mrkvičku pro soby, kteří by měli přitáhnout saně s Pere Noëlem. Ráno pak děti mrkvičku zkontrolují – pokud zmizela, je to neklamné znamení, že tu Pere Noël byl a přivezl nadílku.

Do pokoje se dostává komínem v krbu. V některých oblastech tak děti stále dávají ke krbu 24. prosince botičky, aby jim do nich Pere Noël nadělil dárky.

Ve většině rodin nechybí ani vánoční stromek. Francouzi si doslova potrpí na bohatou výzdobu a tak ani na stromcích nesmí chybět osvětlení, aby vynikly i v noci. Typickým stromkem je jedle, která je hlavní dekorací v každé rodině.

K Vánocům neodmyslitelně patří i trhy. Tato tradice je silná především na jihu země, postupně se ale rozšířila všude.

Vánoční kuchyně

Mezi tradiční pokrmy patří ve Francii vánoční krůta plněná jedlými kaštany (la Dinde de Noel), která se podává s vařenou zeleninou. V některých regionech Francie mají ale mnohem mlsnější jazýčky a na vánočním stole tak najdete třeba ústřice, tučná kachní játra foie gras, uzeného lososa, palačinky (Bretaň) nebo husu (Alsasko). Nesmí samozřejmě chybět ani sýry, sladkosti, makronky a dobré víno.

Oblíbený je také typický piškotový vánoční dezert s čokoládovým krémem - bûche de Noël, česky Noëlovo poleno. Podle tradice se za dávných časů francouzské rodiny scházely v předvečer Vánoc u krbu nebo ohniště. Děti zpívaly koledy a poslouchaly příběhy, které vyprávěli prarodiče, zatímco v ohništi hořela velká polena, francouzsky bûche.

Jedno vybrané, velké a z tvrdého dřeva, muselo hořet nejméně celou noc. Zdobilo se listím a mašlemi a zapalovali ho ti nejmladší a nejstarší poté, co ho hlava rodiny požehnala olejem a pálenkou, někdy také větvičkou namočenou ve svěcené vodě... Popel z něj se pak uchovával, protože se mu přisuzovala moc ochraňovat dům před blesky, hromy a ďáblem po celý nadcházející rok.

Tento zvyk, jehož kořeny pocházejí z 12. století, se časem přenesl do řady evropských zemí a také do kanadské provincie Québec. V Itálii se polenu říká "ceppo", v Anglii "Yule Log".

Foto: Profimedia.cz

Bûche de Noël

Dnes je poleno symbolizováno vánoční roládou - bûche de Noël. Roláda má barvu dřeva - je polita čokoládovou, smetanovou nebo kávovou polevou, náplň tvoří máslový krém a na řezu připomíná strukturu dřevěného polena. Práškový cukr napodobuje mráz.

Roládu francouzské hospodyňky zdobí malými marcipánovými ozdobami. Tento typicky francouzský dezert spatřil světlo světa v Paříži na konci 19. století v peci cukráře a historika Pierra Lacama.

Mnoho barů a restaurací po celé Francii na Štědrý den servíruje reveillon. V překladu to znamená "ranní vstávání". Tradičním duchovním významem je narození Krista a přeneseně se slovem reveillon označuje první telefonát v novém dni. Tento vánoční pokrm se skládá z ústřic, klobásek, vína, pečené šunky, salátů, ovoce a sladkostí.

Na Tři krále se peče Královský koláč (Galettes de Rois)

Galettes de Rois, tedy Královský koláč, je typickou francouzskou specialitou, která se v zemi galského kohouta podává jen jednou v roce, a to na svátek Tří králů (6. ledna).

„Každý královský koláč v sobě ukrývá zapečenou figurku a ten, kdo ji najde, stává se králem! To ovšem není až tak velká výhra, protože to znamená, že příští rok musí obstarat koláč právě on,” vysvětluje Adéla Dittmanová z pekařství Paul.

Původně uprostřed koláče nebyla schována keramická hračka, ale obyčejná fazole. Ta však byla kolem roku 1870 nahrazena figurkou, nejprve porcelánovou, nyní čím dál častěji plastovou.

Figurky z královského koláče jsou dnes dokonce vyhledávaným sběratelským artiklem. Zobrazovat mohou cokoli, od auta až po komiksové postavičky.

Bûche de Noël
Suroviny na piškot: 85 g hladké mouky, 85 g cukru krystal, 85 g másla, 175 g bílků, 100 g žloutkůNa krém: 225 ml mléka, 75 g cukru krystal, 35 g pudinkového prášku, 250 g másla, 100 g čokolády, jedlé kaštany (kaštanové pyré), bílý rum
Bílky vyšleháme s polovinou cukru a opatrně spojíme s máslem, do kterého jsme předtím postupně zašlehali žloutky i zbývající cukr. Do vzniklé masy zlehka vmícháme prosátou mouku a hotové těsto naneseme v rovnoměrné vrstvě na pečicí papír. Pečeme asi 10 minut na 200 stupňů do zlatova.Krém - do vroucího mléka s cukrem přidáme pudinkový prášek rozmíchaný v troše mléka, provaříme a necháme vychladit. Do zchladlého základu zašleháme povolené máslo a rozpuštěnou čokoládu, hotovým krémem potřeme upečený piškot.Přidáme na jemno nasekané jedlé kaštany, plátek pokropíme bílým rumem a stočíme do rolády, kterou uložíme do chladu. Ztuhlou roládu potřeme zbytkem krému, vidličkou napodobíme kůru stromu.
Galettes de Rois - mandlový
Suroviny: 500 g listového těsta, 120 g másla, 120 g cukru krupice (lépe hnědého), 3 středně velká vejce, 120 g mletých mandlí, 1 lžičku mandlového likéru + navíc – drobná hračka nebo porcelánová figurka
Postup: Máslo utřete s cukrem do pěny a přidejte dvě lehce ušlehaná vejce, mleté mandle a likér a vyšlehejte do hustého krému. Listové těsto rozválejte na dva stejně velké pláty, ze kterých vykrojte podle velké poklice, nebo pomocí dortové formy dva kruhy. První placku položte na plech a pokryjte krémem, okraj (cca centimetr) nechte bez krému. Do vrstvy krému blízko ke středu ukryjte překvapení (drobnou hračku, figurku…). Navlhčete okraj kruhu, přiklopte druhou plackou a prsty pevně přitiskněte, aby během pečení náplň nevytekla. Vršek koláče pomocí tupého nože ozdobte mřížkou a nechte v chladu půl hodinky odpočinout.Koláč potřete zbylým vejcem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C (horkovzdušná na 180 °C) do zlatova, přibližně půl hodiny. Koláč nechte vychladnout a pak už můžete hosty vyzvat, aby zahájili velice chutné hledání zapečeného překvapení.
Tarte tatin
Suroviny: 8 – 10 jablek, 150 g másla, 150 g krupicového cukru, 200 g listového těsta, skořici a vlašské ořechy (volitelné)
Jablka oloupejte, rozpulte, vyndejte jadřinec a nakrájejte na čtvrtky. Do nádoby (nejlépe větší pánve), kterou můžete následně přemístit do trouby, dejte rozehřát máslo. Jakmile je rozehřáté, vsypte postupně cukr a míchejte, dokud se obě ingredience nespojí. Míchejte a zahřívejte, až se vytvoří karamel. Nenechávejte ho moc zhnědnout, aby nebyl hořký.„Jakmile má zlatohnědou barvu, odstavte z ohně. Do hotového karamelu můžete vsypat hrst vlašských ořechů nalámaných na malé kousky. Na ně vyskládejte do nádoby jablka – okrajem nahoru, částí blíž k jádřinci dolů a začněte nejprve kruh od okraje a potom do středu,“ doporučuje Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských horách.Jablka přitlačte a dávejte je těsně vedle sebe, při pečení zmenší objem. Pokud vám nějaká zbydou, nakrájejte je ještě na menší kousky a vytvořte druhou vrstvu. Můžete posypat skořicí. Zahřejte nádobu a nechte bublat 10 minut, dokud se jablka pěkně nespojí s karamelem.Mezitím rozválejte na pomoučněném vále těsto o tloušťce cca 4 mm. Vykrojte kruh o trošku větší než je průměr nádoby. Opatrně ho vezměte a položte na horká jablka. Okraje přitlačte například pomocí měchačky pod okraj jablek. Pomocí dlaní ještě přitlačte těsto na jablka. Nožem udělejte uprostřed malou dírku, kudy bude při pečení odcházet pára. Vložte do trouby a pečte na 180 – 200 stupňů, podle trouby. Jakmile těsto zezlátne a jablečno-karamelová šťáva začne po okrajích vybublávat, je koláč hotový.Vyndejte opatrně z trouby, na horní okraj pánve přiložte velký talíř a rychle obraťte. Pozor, šťáva je horká. Nechte mírně zchladnout a podávejte teplý, například s domácí vanilkovou zmrzlinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám