„Mezi nejlevnější vánoční stromky se už tradičně řadí původní česká klasika smrk ztepilý, který můžete povětšinou pořídit za necelých 300 korun. Další levnější variantou je smrk pichlavý, který začíná na 399 a končí na 599 korunách, což jsou velikosti kolem 2,5 metru a více. Nejdražší jsou jedle kavkazské, které vycházejí od 599 do 1799 korun,“ uvedl vedoucí stánku Martin Červenka, který na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad prodává každý den od 8.00 do 20 hodin.

Stánkové prodeje stromků se teprve rozjíždějí. Denně se prodá přibližně patnáct až dvacet kusů. Trend letošních Vánoc zůstává jako v předchozích letech stejný. Nejprodávanější jsou jedle.

„Důvodem tak velkého zájmu o jedle je to, že v podstatě neopadávají. Vydrží delší dobu než smrk ztepilý a pichlavý. Vzhledově jsou většinou nejhezčí.“

Stromku svědčí chladnější prostředí

Stromek potřebuje péči. Důležité je, abychom ho až do jeho nazdobení uchovali ve vhodných podmínkách.

„Stromek před ozdobením skladujeme v chladnějším prostředí, například na balkóně nebo na chodbě. Určitě je důležité nezpůsobit stromku teplotní šok, což znamená nepřenést ho například z minus deseti do plus dvaceti stupňů Celsia. Pak stromky výrazně rychleji opadají,“ vysvětluje Červenka.

Abychom nenaletěli pochybným prodejcům, kteří se nám budou snažit prodat třeba kradený stromek z lesa, je třeba řídit se podle některých atributů. Kvalitu stromku rozeznáme na první pohled obtížně. Můžeme si ale ověřit, zdali pochází ze speciálních plantáží, kde je kvalita zaručena.

„Kvalitní stromek bychom měli ve většině případů poznat podle označení páskou, na které je vypsaný název stromu, firma, která stromek vypěstovala, uřízla a dovezla. Na některých jsou i registrační čísla,“ upřesňuje vedoucí stánku.