Hlavní obsah

Češi nedodržují tradice, nejedí kapra a cukroví kupují

Novinky, ema

Tradiční štědrovečerní tabule se samozřejmě nemůže obejít bez bramborového salátu. Stále více lidí ale místo smaženého kapra dává přednost kuřecím řízkům. Stoupá také počet těch, kteří tradiční pokrmy nepřipravují vůbec. Čím dál více lidí se začíná stravovat alternativně.

Foto: Profimedia.cz

Smažený kapr postupně mizí ze štědrovečerních tabulí.

Článek

Pouze šest procent domácností připravuje tradiční štědrovečerní jídla, jako je kuba nebo jiné houbové recepty. Přesto ale 80 % lidí bude na Štědrý den připravovat klasický bramborový salát, ovšem řízkům dá přednost před smaženým kaprem 55 % z nich.

Čím dál více si ale pokrmy z hub oblíbili vegetariáni, kterých jsou v Česku zhruba dvě procenta, nemají ale žádné speciální vánoční menu.

„To, co si vegetarián připraví na vánoční tabuli, jí během celého roku. K obecně rozšířeným mýtům patří spojování vegetariánů s výhradní konzumací tofu. Ti přitom daleko častěji jedí jeho chutnější variantu – tempeh. Ten je možné připravit v kombinaci s dalšími surovinami stejně jako řízek – usmažený v trojobalu,“ popisuje Tomáš Vobořil, majitel vegetariánské restaurace Podolka.

Alternativní pokrmy jsou lépe stravitelné

Vegetariáni a vegani nahrazují majonézu v bramborovém salátu sojanézou, vegetariáni pak mohou použít bílý jogurt. Zejména i díky těmto náhražkám bývají pokrmy takto se stravujících lidí lehčí a snadno stravitelné.

Sto tisíc Čechů se potýká s alergií na lepek, tudíž i celiaci musí přemýšlet nad skladbou štědrovečerní tabule.

„Klasickou rybí polévku mohou celiaci zahustit kukuřičnou jíškou nebo rozmixovanou rýží. Populární jsou také různé variace krémových polévek nebo jednodušší vývary. Mouku a strouhanku na obalovaný řízek je možné nahradit trojobalem kukuřičným nebo místo kukuřičné strouhanky použít quinoové vločky,” radí Vobořil.

Cukroví nás nebaví péct

Každá desátá rodina nepeče vánoční cukroví a dává přednost kupovanému od cukrářů nebo ze supermarketu, ukázal vánoční průzkum KPMG. Jako důvod 47 % dotázaných uvedlo, že je pro ně pečení časově náročné, 28 % tradiční vánoční cukroví nebaví připravovat a péct.

Pozitivní je ale fakt, že když už se rozhodneme pro cukroví kupované, většinou pořizujeme to od ověřených cukrářů nebo od známých. Pouhá dvě procenta z nás koupí vánoční cukroví v supermarketu.

„Češi se stále více zajímají o to, co jedí, a vyhledávají proto kvalitnější potraviny. Pozitivní trend v gastronomii se tak projevil i při nákupu vánočního cukroví,“ konstatuje Marika Konečná z KPMG.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Co nesmí chybět na štedrovečerním menu?
Smažený kapr
77,2 %
Smažený řízek
22,8 %
Celkem hlasovalo 4472 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám