„Při použití mouky bez lepku bychom měli postupovat podle speciálních receptů, které jsou tomuto typu mouky uzpůsobeny. Bezlepková mouka totiž ztrácí některé zásadní vlastnosti klasické mouky, a proto ji nedoporučuji použít v receptech, které jsou primárně vytvořeny např. pro pšeničnou mouku,“ vysvětluje MUDr. Jana Dajková, odborný garant projektu Bezlepkoví.

Jak postupovat při přípravě klasických receptů původně určených pro pšeničnou mouku
Bezlepková mouka více saje vodu, a proto je třeba použít asi o 1/10 menší množství mouky, než je v receptu, anebo naopak dát více vody (pokud se do těsta přidává).
Pokud je v receptu prášek do pečiva a používáme bezlepkovou mouku, je třeba ho dát asi dvojnásobné množství.
Těsto z bezlepkové mouky drží kvůli absenci lepku hůře pohromadě, je křehčí a drobí se. Proto se doporučuje přidat navíc vejce nebo malé množství ořechů, oleje, jogurtu či medu.
Bezlepkové cukroví je dobré péct kvůli jeho křehkosti na pečícím papíru.

Výběr z tradičních receptů

 

Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky

FOTO: Aeskulab.cz/bezlepkovi (3x)

Suroviny: 190 g bezlepkové mouky, 50 g kukuřičné mouky hladké, 50 g cukru (moučka), 160 g Hery, 100 g mletých ořechů, 1 žloutek, na obalení cukr (moučka) smíchaný s vanilkovým cukrem
Postup: Suché suroviny promícháme, přidáme změklý tuk a vejce. Dobře prohněteme a necháme odležet asi 1 hodinu (můžeme i přes noc) v chladnu. Z těsta tvarujeme rohlíčky tradičním způsobem, nebo si vyválíme silnější plát těsta (0,8 – 1 cm) a kulatou formičkou vykrajujeme půlměsíčky. Ty pokládáme na vysypaný plech. Pečeme při teplotě asi 170 °C do zrůžovění. Z plechu je nesundáváme horké, jsou v tu chvíli křehké. Ještě teplé obalujeme ve směsi cukru s vanilkou.
Nepečené kokosové kuličky
Kokosové kuličky
Suroviny: 200 g kokosu, 120 g másla, 2 - 3 lžičky citronové šťávy, 1/2 bílku, 200 g cukru, 4 - 5 lžiček rumu
Postup: Necháme změknout máslo. Následně ho vyšleháme spolu s cukrem, kokosem a bílkem. Přidáme rum a citronovou šťávu podle chuti. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu. Kokosové kuličky dáme do chladu, aby ztuhly.
Bezlepkové linecké cukroví
Linecké cukroví
Suroviny: 400 g bezlepkové mouky, 100 g rýžové jemné mouky, 250 g másla, 150 g cukru moučky, 1 vejce, 1 chemicky neošetřený citron, marmeláda na slepení
Postup: Smícháme mouky a cukr, přidáme nastrouhanou kůru z citronu, máslo a vejce. Těsto necháme v lednici odpočinout, poté vyválíme a vykrajujeme, pečeme na 180 stupňů 8 minut. Následně slepujeme marmeládou.