Hlavní obsah

Za hlučnými tradicemi a adventními trhy do Jižního Tyrolska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden začíná advent, proto se v Jižním Tyrolsku na mnoha náměstích rozzáří vánoční stromky. Kromě toho se také ve většině lyžařských středisek spustí lanovky a zimní sezóna se tak rozjede naplno. Koho sportování na chvíli omrzí, najde jistě příjemné rozptýlení na některém z adventních trhů.

Foto: Archiv Südtirol

Průvod převlečených mužů zvonících velkými zvony ve vesnici Stilfs.

Článek
Divoké reje na svátek Mikuláše

Vždy 7. prosince, tedy den po svátku svatého Mikuláše, začíná ve 14:00 ve vesnici Stilfs/Stelvio v údolí Vinschgau/Val Venosta tradice Klosn. Obcí prochází průvod v čele se Santa Klosem, v němž maskovaní muži divoce chrastí zvonci a řetězy.

Foto: Archiv Südtirol

Některé masky budí hrůzu.

Převlečení muži mají hlasitě zahnat zlé démony a také podpořit plodnost. Divoký rej je výhradně mužskou záležitostí.

Rámusící Klöckeln v údolí Sarntal

V údolí Sarntal/Val Sarentino už od 16. století k adventnímu času neodmyslitelně patří zvyk Klöckeln. Jeho název pochází z místního výrazu "klopfen", který v překladu znamená klepání. Tradici jsou vyhrazeny tři čtvrteční noci v průběhu adventu, před zimním slunovratem.

Foto: Archiv Südtirol

Převlečení muži pobíhající kolem ohně v rámci tradice zvané Klöckeln.

Hlučné skupiny zahalených mužů (Klöcker) obcházejí domy, rámusí, přejí vše dobré a prosí o dary. Přitom zpívají dvě prastaré písně, Klöckel-píseň a děkovnou píseň. Zvláštní roli při tom hrají dva muži převlečení za manželský pár. Říká se jim Zussler. Tato tradice pochází pravděpodobně ještě z předkřesťanského období.

Vánoční trhy v Bolzanu

Bozen/Bolzano, hlavní město provincie Jižní Tyrolsko, má jedny z nejkrásnějších vánočních trhů na severu Itálie. Konají se na náměstí Waltherplatz/Piazza Walter, kde se 28. listopadu rozzáří vánoční stromek.

Světlo svíček, kořeněné vůně a libé tóny oznamující příchod Vánoc prostoupí úzké uličky, podloubí a náměstíčka, která dodávají středověkému městu speciální atmosféru. Jihotyrolané si v tomto čase pochutnávají na nejrůznějších klobáskách, horké polévce, lokálních produktech, ovoci v čokoládě, svařeném víně, punči, horském jablečném džusu.

Foto: Archiv Südtirol

Adventní trhy v Bolzanu.

Na trzích se dá také koupit místní specialita Zelten, což je sladký ovocný chlebíček. Trhy skončí až 6. ledna 2014. Od pondělí do pátku sem návštěvníci mohou zavítat mezi 10:00 a 19:00. Během sobot a svátků od 9:00 do 19:00.

Brixen: trhy ve stínu katedrály

Ve stínu impozantní katedrály s 800 let starým gotickým klášterem začínají v Brixenu/Bressanone vánoční trhy 29. listopadu. Konají se na náměstí Domplatz/Piazza Duomo.

Foto: Archiv Südtirol

Vánoční Brixen

Podívat se tu můžete také do Diecézního muzea v Brixenu, kde je umístěn jeden z největších betlémů na světě. Trhy potrvají do 6. ledna 2014. Stánkaře tu najdete denně od 10:00 do 19:30. Návštěvu Brixenu je možné spojit s lyžováním v údolí Eisacktal. Například oblíbené středisko Plose leží hned nad Brixenem.

Lyžařská sezóna v Jižním Tyrolsku

Ve většině středisek odstartuje lyžařská sezóna v sobotu 30. listopadu - Alta Badia, Obereggen, Karersee-Carezza, Kronplatz. Plose v údolí Eisacktal otevírá 1. prosince. V sobotu 7. prosince se vleky rozjedou v Grödenu/Val Gardeně, Seiser Almu/Alpe di Siusi, Gitschbergu-Jochtalu a v údolí Tauferer Ahrntal. V Hochpustertalu se lyžuje už od 23. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám