Hlavní obsah

Nákupy v cizině se kvůli slabé koruně prodraží. A bude hůř

Právo, Jakub Svoboda, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří budou chtít před Vánocemi koupit počítač, oblečení či hračky z ciziny, musejí počítat s tím, že za ně zaplatí i o několik tisíc korun víc než na konci léta. Například notebook HP Pavilion dv-6 teď stojí 9500 Kč, přičemž ještě počátkem září to bylo o 1200 korun méně. Podobně nový Apple MacBook Pro – nyní vyjde na 22 000 Kč, když ještě před dvěma měsíci byl levnější o tři tisíce korun.

Článek

Důvodem je prudce oslabující koruna, která tak prodražuje veškeré dovážené zboží. Postupně tak zvyšují ceny v Česku už i mnozí obchodníci a dražší jsou i pohonné hmoty nebo zemní plyn.

„Vliv slabší koruny již začíná být v peněženkách spotřebitelů patrný,“ potvrdil Právu analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Od začátku září se česká měna v reakci na eskalaci dluhové krize v eurozóně propadla vůči euru bezmála o dvě koruny na 26 Kč za euro. K dolaru pak oslabila ještě výrazněji – o celé tři koruny na 19,60 Kč/USD. Nejvíce tak podražily nákupy přes internet z USA.

Do zahraničí občas vyráží nakupovat už bezmála třetina Čechů. Dlouhodobě je k tomu vedou nejen výhodnější ceny, ale také větší výběr zboží než v tuzemských obchodech. Vzhledem ke stále vyšším cenám benzínu a horšímu kurzu koruny teď atraktivita zahraničních nákupů klesá.

Pokud bude dál trvat trend oslabování koruny, musíme počítat s tím, že zboží zdraží.
Pavel Sláma, Datart

Cena nových dodávek poroste

Podle některých analytiků k ještě většímu růstu cen dovážených výrobků dojde na pultech obchodů až po Novém roce, kdy dorazí zásilky nového zboží. Obchodníci ale nárůst cen spotřební elektroniky, zejména počítačů a televizorů, připouštějí už nyní.

„Posledních několik týdnů bylo z hlediska vývoje kurzu koruny velmi náročných. Je možné, že v případě dalšího oslabování koruny se to u obchodníků projeví už letos. Většinou to bude ale až příští rok, kdy do obchodů přijdou nové dodávky zboží,“ řekl mluvčí prodejen Euronics Bohuslav Komín.

„Pokud bude dál trvat trend oslabování koruny, musíme počítat s tím, že zboží zdraží. Před Vánoci ale zásadní změny neuvidíme. Překvapivě letos v některých kategoriích výrobků pociťujeme nedostatek zboží. Po zkušenosti z loňského roku, kdy byla nízká poptávka, výrobci přibrzdili a poptávka nyní převyšuje nabídku asi o deset procent,“ řekl Právu Pavel Sláma ze společnosti Datart.

Počítače kupujte raději hned

Počítače na tuzemském trhu jsou ale dražší již nyní. „Vzhledem k tomu, že dovážíme v dolarech, projevuje se slabá koruna už nyní zdražením našich produktů o zhruba pět procent. Ceny počítačů mohou dále růst o dalších pět až deset procent,“ uvedl Ondřej Třetina z marketingu společnosti Asus.

„Produkty, které mají v současnosti na skladech naši obchodní partneři, mohou ještě vycházet z původních nákupních cen a oslabení koruny by je nemělo ovlivnit. Nejvýraznější navýšení ceny zasáhne produkty, které se aktuálně objednávají,“ řekl ředitel zastoupení pro ČR Petr Toman.

Cenu nového zboží podle něj ovlivní hned tři faktory: oslabení koruny vůči euru, oslabení eura vůči dolaru a nárůst nákladů na výrobu pevných disků, který zapříčinily nedávné silné záplavy v Thajsku.

Jak u benzínu a nafty, tak u plynu je hlavním důvodem zdražení právě slabá koruna.
analytik Petr Čermák

Nafta na rekordních cenách

Drahý dolar je také důvodem, proč se nyní u čerpacích stanic v Česku prodává nafta za nejvyšší cenu v historii. Ve středu stála podle společnosti CCS v průměru 35,58 Kč. Za cenu nad 35 korun se zatím prodávala jen jednou, v létě roku 2008. K historickým rekordům se blíží i nejprodávanější Natural 95, který v průměru stojí těsně pod 35 korun, ale na mnoha místech v ČR se prodává i za více než 36 Kč.

Ve středu ohlásil výrazné zdražení plynu s platností od 19. prosince největší dodavatel v České republice, RWE Transgas. „Jak u benzínu a nafty, tak u plynu je hlavním důvodem zdražení právě slabá koruna,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

„Koruna byla dlouho odolná vůči krátkodobým změnám averze k riziku ve světě. Poslední týdny ale jasně ukázaly, že odolnost je pryč. Evropské problémy dostávají pod tlak i korunu,“ podotkl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Anketa

Nakupujete dárky na Vánoce v cizině?
ano, už několik let
11,9 %
letos to zkusím poprvé
2,6 %
ne
85,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22203 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám