Hlavní obsah

Pečený siven může na štědrovečerní tabuli nahradit kapra

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si při štědrovečerní večeři nechcete pochutnávat na kaprovi, máme pro vás nabídku na změnu. Tou je recept od šéfkuchaře O2 Arény Tomáše Kněže, který pro naše čtenáře připravil lahůdku v podobě pečeného sivena.

Pečený sivenVideo: Novinky

 
Článek

Tomáš Kněž, který je mj. kapitánem vítězného týmu Gourmet Team Challenge v rámci kuchaře roku 2009/2010, připravil recept, který se skládá z pečeného sivena doplněného pažitkovými bramborami s máslem a smetanou, listovým špenátem, rajčaty a pěnou z brambor a česneku.

Na čtyři porce budeme potřebovat: 2 ks sivena, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti, 50 ml slunečnicového oleje, 75 g šalotky a 3 stroužky česneku. Dále pak 900 g loupaných brambor, 150 ml smetany, 80 g másla, 5 g pažitky, 400 g listového špenátu a 200 g rajčat.

Postup

Omyté brambory ve slupce potřeme olejem, osolíme a zabalené v alobalu upečeme. Před expedicí z alobalu vybalené, ještě teplé brambory rozpůlíme a lžící vydlabeme do horké smetany s rozpuštěným máslem, dochutíme solí a dobře, ale zlehka vmícháme čerstvě nasekanou pažitku.

Na slunečnicovém oleji zpěníme šalotku a česnek, přidáme oloupaný a na kostičky nakrájený syrový brambor a ještě chvilku restujeme, zalijeme vodou a nebo pokud máme, rybím vývarem. (Použijeme jen takové množství vody nebo rybího vývaru, které zahustí rozvařený brambor) Vaříme až do změknutí brambor. Přidáme smetanu a ponorným mixérem důkladně rozmixujeme a dochutíme solí. Před podáváním přidáme trochu másla a ponorným mixérem znovu našleháme.

Očištěného sivena vyfiletujeme, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a na oleji z obou stran opečeme. (Nejdříve však stranu s kůží, po otočení na každou porci dáme kousíček másla).

Listový špenát připravíme na másle se zpěněnou šalotkou a česnekem, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Blanžírované a oloupané rajče rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jadřince, před podáváním prohřejeme.

A teď už jen dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Související články

Koprovku buď milujeme, nebo nesnášíme

Dalším z tradičních českých receptů pro rodinné obědy, který jsme se rozhodli vám nabídnout, je koprová omáčka. Tato omáčka je buď milována, nebo naprosto...

Výběr článků

Načítám