Hlavní obsah

Valaši se už těší, až oslaví obžerný den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco se Štědrým dnem jsou tradičně spojeny půst a vidina zlatého prasátka, v jeho předvečer nás může pěkně tížit žaludek.

Foto: Profimedia.cz

Pořádná hostina k Vánocům patří

Článek

Podle valašské tradice je třeba dobře se na půst připravit a nacpat se – no téměř k prasknutí.

Decentní označení pro večerní hostinu 23. prosince sice zní hojná večeře, ale pojem obžerný den se určitě pamatuje lépe. Připravovalo se devět druhů jídla, kvůli magickému číslu 9 zajišťujícímu starým Slovanům úspěch a dobrou úrodu.

A jako součást této velehostiny nikdy nesměly chybět právě „obžerné koláče“.

K oblíbeným pokrmům patřily i ořechy, sušené ovoce nebo noky zvané slížky. Čím byly větší, tím prý měl být úspěšnější příští rok.

Další tradice, mnohem starší než ty křesťanské, které došly dějinami až k současnosti, jsou k nalezení v knize České Vánoce v kuchyni od nakladatelství Argo.

Reklama

Související témata:

Související články

Advent v Plzni voní svařákem

Plzeň v předvánočním čase. To jsou tradiční trhy, vyšperkované centrum i třeba hromadné zpívaní koled.

Pečený pstruh, který polechtá chuťové buňky

Další z možností, kterou lze nahradit tradičního kapra při slavnostní štědrovečerní večeři, je pečený pstruh. Tentokrát pro čtenáře Novinek připravil chutný...

Pečená štika - dravec, který má jemnou chuť

Pokračujeme v seriálu nabízejícím chutné a výjimečné recepty z ryb, které mohou, ale samozřejmě nemusí nahradit klasického kapra na slavnostní štědrovečerní...

Výběr článků

Načítám