Hlavní obsah

V Česku už začal prodej vánočních stromků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na některých místech v Česku už začal prodej vánočních stromků. Potvrdil to předseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků Karel Michalík. Většina prodejců by podle něj měla stromky začít nabízet do konce týdne. Již dříve řekl, že ceny stromků by měly zůstat zhruba na loňské úrovni. Tak jako každý rok se budou lišit podle místa prodeje.

Foto: Profimedia.cz

Na některých místech Česka už začal prodej vánočních stromků

Článek

Pražané si již mohou vánoční stromek koupit například na Smíchově, před nákupním centrem Nový Smíchov. Nejlevnější smrk ztepilý zde lze pořídit od 389 korun, borovici lesní od 389 korun, jedli od 599 korun. Nejdražší jedle "exkluziv", což je stromek o výšce zhruba 3,5 metru, vyjde na 1599 Kč. Zatímco menší stromky stojí podle prodejce více než loni, vyšší stromky vyjdou naopak v meziročním srovnání levněji.

"Prodej vánočních stromků začíná pravidelně vždy zhruba 14 dní před Vánocemi, první stánky se tak objeví již tento a příští týden," řekl mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Lukáš Hora.

Obliba jedliček, přestože jsou ze všech druhů stromků nejdražší, dlouhodobě roste. To potvrdil také prodavač ze Smíchovského stánku patřícího společnosti Baobab z Únětic nedaleko Prahy. Podle něj ve stánku nedaleko stanice metra Anděl jedličky představují zhruba 80 procent prodaných stromků. Většina jedlí se dováží zejména z Dánska a Německa.

Roste obliba stromků v květináčích

Češi si každý rok v průměru koupí zhruba milión "živých" vánočních stromků. Většina stromků prodávaných na stáncích pochází z plantáží. Takto pěstované stromky mají podle pěstitelů proti stromkům z lesů vyšší kvalitu, tomu na druhou stranu odpovídá jejich vyšší cena.

V posledních letech roste obliba stromků zasazených v nádobách, takzvaných kontejnerech. "Mnoho lidí takové stromky nakupuje s myšlenkou, že si je později vysadí například na zahradě," uvedl Michalík. Pouze malé procento následně vysazených stromků však na jaře zakoření a ujme se. Stromky v kontejnerech se podle Michalíka prodávají proto, aby vydržely dlouho v perfektním stavu a byly stabilní.

Poprvé se vánoční stromeček v Čechách objevil v roce 1812 v Praze-Libni v rodině bohatého měšťana. Na Slovácku se dříve zapichovala jedlová větvička do hnojiště jako významného místa hospodářství.

Předchůdce má stromek v palmové ratolesti s 12 listy, kterou nosili domů Egypťané. Pětidenní římské saturnálie, které začínaly 17. prosince, byly oslavou slunovratu. Příbytky Římanů, vyzdobené jehličnatými snítkami a jmelím, byly vylepšeny svícemi, jejichž záře symbolizovala konec nejdelší noci. Zde se zrodil zvyk dárků jakožto příznivého znamení pro příští rok. Právě vánoční stromek a dárky jsou společným symbolem Vánoc pro téměř všechny Evropany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám