Hlavní obsah

Pražští policisté se před Vánoci chystají na zloděje

Právo, Hynek Paštěka

S příchodem předvánočních nákupů jde statistika kapesních krádeží a také vyloupených aut prudce nahoru. Zloději podnikají organizované nájezdy a často mají úspěch. Mnoho lidí totiž stále ještě nechává v autech bez dozoru kabelky, notebooky, navigace či mobilní telefony.

Článek

Stejně tak se nevěnují obsahu svých kapes či kabelek, i když pro zručného zloděje je krádež nehlídané peněženky otázkou několika vteřin. Pražští policisté a městští strážníci však chtějí kapsářům jejich žně co nejvíce znepříjemnit.

Kromě běžné hlídkové činnosti policie pořádá bezpečnostní akce zaměřené na odhalování zejména kapesních krádeží, krádeží věcí z vozidel a věcí odložených v restauracích.

Budou do nich zapojeni policisté pořádkové, dopravní i kriminální služby. Ke spolupráci bude přizvána také městská policie. „Policisté se zaměří na vytipovaná místa, jako jsou například vánoční trhy, prostředky MHD, velká obchodní centra a jejich přilehlá parkoviště. V terénu se kromě hlídkových policistů objeví pracovníci preventivně informačního oddělení, kteří zájemcům poskytnou rady, jak krádežím předcházet,“ řekla Právu tisková mluvčí pražských policistů Eva Miklíková.

Policie se podle ní zaměří také na dopravní problematiku. V řetězu dopravně bezpečnostních akcí se zaměří na dohled nad silničním provozem a dodržování pravidel.

I městská policie je ve střehu

Ve střehu je také pražská městská policie. Její strážníci budou také působit nejen preventivně, ale také budou lidi upozorňovat, že si svůj osobní majetek hlídají špatně a jak si ho ohlídat lépe. Mimo jiné se zaměří také na podávání alkoholu mladistvým.

Jak se vyhnout okradení:

Nenechávejte peněženku, cennosti, mobilní telefon a doklady navrchu svého zavazadla, naopak ji uložte do vnitřních kapes oděvu či na spodek tašky, kabelky apod.

Doklady noste odděleně od peněžní hotovosti, PIN nemějte poznamenán v blízkosti platební karty.

Nenoste nic důležitého ve vnějších síťovaných nebo průhledných přihrádkách u batohů a batohy v prostředcích MHD či někde v tlačenicích na zádech raději vůbec nenoste.

Zejména muži, nenoste peníze ani doklady v zadních kapsách kalhot, kde jsou snadno dostupné.

Pečlivě si průběžně kontrolujte, zda máte zavazadlo kabelku a podobně stále zapnuté.

V prostředcích MHD nebo v tlačenici noste ruku položenou na zavazadle.

Velice důkladně věnujte pozornost svému okolí a v případě, že se na vás někdo snaží tlačit, okamžitě se snažte z takového místa vzdálit.

„Strážníci budou samozřejmě připraveni také na operativní reakce na případné podněty ze strany občanů,“ řekla Právu mluvčí pražské městské policie Jana Přikrylová.

Reklama

Související témata:

Související články

Elegantní dekorace pro sváteční čas

Už zase slavíme nejkrásnější svátky v roce! U vkusně prostřeného stolu se spoustou milých dekorací a v neopakovatelné atmosféře. Pro tuto výjimečnou...

Výběr článků

Načítám