Velkou radost nám udělal zájem našich čtenářů a tipy a recepty na cukroví, které nám do redakce poslali. Nechybí mezi nimi klasika, ale ani zajímavé nápady např. sušené ovoce máčené v čokoládě, nebo burizony v karamelu.

Paní Vlasta HrmelováOstravy nám napsala, že její rodina má nejraději vanilkové rohlíčky recept ale tají, linecké, rumové kuličky a kokosové cukroví. Vanilkové rohlíčky spolu s kávovými zrny a slepovaným lineckým cukrovím, vyhrávají i u rodiny paní Štěrbové.

Recept na skořicové hvězdičky nám poslala Hana Páčová. Sdělila nám, že hvězdičky se sní jako první.  "Máme i 30 druhů cukroví - různé ořechové, kokosové, linecké - s různými náplněmi. Vánoční cukroví peču v práci i doma," napsala Hana Páčová.

Ilustrační foto

FOTO: fotobanka Profimedia

Recept na skořicové hvězdičky

Ze tří bílků ušleháme sníh a přimícháme 400 g moučkového cukru. Jednu čtvrtinu dáme stranou a do zbytku sněhu vmícháme 500 g neloupaných mletých mandlí, (můžou být i ořechy, ale s mandlemi jsou lepší). Následuje 1,5 lžíce skořice a 2 lžíce citronové šťávy. Vyválíme plát na tloušťku 1 cm, vykrajujeme různě velké hvězdičky a klademe na plech. Potřeme cukrovým sněhem, necháme přes noc zaschnout a pak pečeme při 200 stupních 4-5 minut. Vypadají pracně, ale jsou výtečné.

Mezi blízkými Edity Seidendorfové jsou také na prvním místě vanilkové rohlíčky. Následuje slepované linecké cukroví, třené rohlíčky, linecké plněné rozemletými mandlemi a spojené medem, išelské dortíčky, ořechy s marmeládou a plněné mušličky.

Děti Hanky Sejvalové naopak milují sušené ovoce (švestky, meruňky a brusinky) máčené v čokoládě. "Napíchnu ovoce na špejli, namáčím v rozpuštěné čokoládě a nechám ztuhnout na pečicím papíru," napsala nám.

Věra Benešová má podle svých slov nejraději pracny a vanilkové rohlíčky, pečené podle receptu od maminky.

Vanilkové rohlíčky a linecké jsou na prvním místě i u čtenářky Beky. "Dále nejrůznější nepečené cukroví a to třeba vosí hnízda, rumové kuličky v kokosu apod. Bez cukroví nejsou vánoce," napsala Beky.

Ilustrační foto

FOTO: fotobanka Profimedia

Burizony v karamelu

Naopak u rodiny Elišky Čamkové z Vsiska jsou nejoblíbenější burizony v karamelu. "Je to výborné a přitom docela jednoduché a z talíře zmizí jako první," sdělila nám a poskytla recept.

Budeme na ně potřebovat 350 g cukru krupice, 1 salko, 250g másla, 2,5 - 3 balíčky bílých burizonů. Pozvolna v hrnci rozpustíme cukr krupice na karamel, přidáme salko a celé máslo. Dobře promícháme a přivedeme k varu. Nakonec přimícháme burizony, promícháme a necháme trochu vychladnout. Z ještě teplé hmoty tvoříme válečky vysoké asi 3 cm a široké 4 cm, které po vychladnutí zabalíme do alobalu, uložíme do lednice a až ztuhnou, tak je krájíme na tenké plátky.

Hanka Kratochvílová má podle svých slov nejraději vanilkové rohlíčky a čokoládové dortíčky s ořechem.

Nejoblíbenějším vánočním cukrovím v rodině paní Weissové jsou perníky, následuje kokosová nepečená roláda s rumem a linecké slepované.

Ivan Klímek nám poslal fotku, která může inspirovat k ozdobení upečených perníčků. "Není to můj nápad, ale velmi se mi líbil," uvedl.

Medové trubičky

Oblíbeným cukrovím doma u Renaty Střížové jsou medové trubičky, po kterých se prý vždy velice rychle zapráší. I ona nám poskytla svůj recept jak na ně:

Potřebovat budeme 340 g hladké mouky, 250 g cukr moučka, 2 vejce, 80 g medu, 1/2 lžičky jedlé sody. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které vyválíme na tenčí placku a vykrájíme na malá kolečka. Pečeme na vymazaném plechu po 5 - 6 kolečkách při teplotě 180'C. Ještě za horka je stáčíme pomocí vařečky tak, aby nám vznikly trubičky. Necháme vychladit a plníme krémem.

Krém vyrobíme z 2 dcl mléka, kdy v 1 dcl mléka rozmícháme 1 vanilkový cukr a 2 lžíce krupice. Druhou deci mléka dáme vařit, při varu smícháme a uvaříme. V míse si utřeme 20 dkg másla a 12 dkg cukr moučky - podle chuti přidáme rum, nebo rumové aroma, pak smícháme spolu s uvařeným krémem a vyšleháme. Plníme cukrářským sáčkem a oba konce máčíme v  čokoládové polevě.

Višňové koule a kokosky

Pan Ladislav Pol nám poskytl návod na višňové koule.

Připravíme si  25 dg mletých dětských piškotů, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg másla (Hera), 3 lžíce kakaa a 3 lžíce rumu. Piškoty smícháme s cukrem, kakaem, zapracujeme máslo a dochutíme rumem. Do kousků těsta zabalíme višni naloženou v rumu. Tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosové moučce (strouhané čokoládě)….

Tradiční kokosky zase vedou u Karla Liebla. I on nám svěřil svůj recept:

Připravíme si 5 bílků, 25 dkg práškového cukru a 25 dkg kokosu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a postupně vmícháváme cukr a kokos. Na pečícím papíře uděláme malinké bochánky. Pečeme v rozehřáté troubě do zlatova při teplotě 100 - 120 stupňů (spíše kokosky sušíme).

Pracičky a vídeňské rohlíčky

Pracičky, vídeňské rohlíčky a ořechy milují Hořejšovi z Přelouče. I oni se s námi podělili o recepty.

Pracičky: 15 dkg hladké mouky, 9 dkg cukru, 15 dkg oříšků, 12 dkg másla, 2 žloutky, citrónová kůra, skořice, hřebíček. Zpracujeme v těsto, které necháme odpočinout, potom tvoříme rohlíčky, které upečeme při 170°C do růžova a obalujeme v cukru.

Vídeňské rohlíčky: 25 dkg hladké mouky, 18 dkg cukru, 10 dkg lískových oříšků, 6 dkg cukr moučka, 2 žloutky, citrónové kůry. Oříšky na pánvi opražíme a horké vyjmeme v utěrce, pak umeleme. Těsto necháme jednu hodinu odpočinout v chladu. Pak tvoříme rohlíčky, které upečeme a poté obalujeme v cukru.

Ořechy: 35 dkg hladké mouky, 25 dkg Hery, 15 dkg ořechů, 20 dkg cukr práškový, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa. Těsto dáme do formiček, upečeme, naplníme krémem, můžeme zdobit čokoládovou polevou. Na náplň potřebujeme 12 dkg cukru, 50 g mletých ořechů, 30 g kakaa, 10 dkg Hery, 2 dcl mléka. Převaříme mléko s cukrem, ořechy, kakaem a ve studené lázni vychladíme. Heru dáme do pěny a po částech vychladlou hmotu.

FOTO: Novinky

I cukroví může být tzv. zdravé

Tereza Loudová má ráda zdravou variantu cukroví, například datle plněné ořechy. I své oblíbené vanilkové rohlíčky nyní raději jí ve zdravější variantě, tzn. vyrobené ze surovin pocházejících z ekologického zemědělství, celozrnné mouky (příp. kombinace bílé a celozrnné), neztuženého rostlinného tuku, medu nebo jiných přírodních sladidel jako obilných sladů a sirupů, agávového sirupu, případně třtinového cukru.