Hlavní obsah

Začíná advent, zapalte první svíci na věnci

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná advent, to znamená, že Vánoce jsou za dveřmi. Do Štědrého dne zbývá už jen pětadvacet dní. Pro většinu z nás znamená adventní předvánoční období příprav na Vánoce, zdobení bytu, shánění dárků, či výrobu adventních věnců. Pro křesťany je především obdobím očekávání příchodu Ježíše Krista; přípravou na jeho narození.

Článek

Advent zahájí nový církevní a liturgický rok. K adventu patří také četné bohoslužby v kostelích. Po dobu adventu apelují duchovní na to, aby to byla doba soustředění, rozjímání, radostného očekávání a poté jeho naplnění. Lidé by se podle nich neměli poddat jen předvánočnímu shonu a nákupům, k nimž lákají mnohdy již od poloviny listopadu ziskuchtiví obchodníci.

V pražské katedrále sv. Víta se v sobotu večer rozsvítí adventní věnec, k požehnání si lidé mohou přinést také své vlastní. Až do Štědrého dne se zde budou konat tradiční ranní mše se zpívanými roráty, církevními písněmi zpívanými na ranní mariánské adventní mši.

Letos první adventní neděle připadne na 29. listopadu.  Datum prvního adventu je pohyblivé, protože jeho poslední - čtvrtá - neděle, je vždy před Vánoci. Advent trvá do půlnoci Štědrého dne.

Název advent pochází z latiny, kde adventus znamená příchod. Míněn byl příchod Ježíše Krista a proto pro křesťany toto období má i duchovní rozměr.
První začátky slavení adventu se objevily již koncem 4. století v  jižní Galii a ve Španělsku. Od 12. do 13. století se stal advent začátkem nového liturgického roku, který do té doby začínal Vánocemi.

Adventní věnce

Symbolem adventu je věnec se čtyřmi svíčkami. Každou adventní neděli se postupně jedna zapálí. Věnec patří k předvánoční výzdobě, stejně jako v posledních letech adventní kalendář s čokoládami, s nímž se potěší hlavně děti.  Adventní věnce zdobí kostely, velká veřejná prostranství a rodinné stoly. Vánoční věnce se věší i na vstupní dveře. Je možné je vlastnoručně vyrobit, či zakoupit. Výběr je velký, od přírodních, pečených až po umělé, či skleněné.

Foto: Profimedia.cz

Červená je stále tradiční vánoční barvou a s přírodními materiály je krásně kombinovatelná.

Rozsvícení svící na adventním věnci nepřímo navazuje na židovskou tradici starou 2000 let - na slavení svátků světel zvaných Chanuka. Na židovských chanukových svícnech se rozsvěcuje postupně osm světel. Svátky připomínají znovuzasvěcení jeruzalémského chrámu v době povstání Makabejských, když byl předtím znesvěcen pohanskou bohoslužbou syrsko-helenistických vládců. Chanuka je oslavována na celém světě a jako jediný z židovských svátků veřejně v ulicích.

Čas vůně skořice

Pro mnohé z nás je však adventní doba časem shánění a nákupu vánočních dárků. Je asi nejvyšší čas sestavit si seznam komu a co koupit. Pořídit si vánoční balicí papíry, popřemýšlet, jestli stromeček bude ozdobený stejně jako loni a zda je bezpodmínečně nutné strhat se při předvánočním úklidu. Advent je také čas plný vůně pečeného cukroví a svařáku se skořicí a hřebíčkem. Na předvánočních trzích je pak šance ochutnat vánoční dobroty a užít si aspoň trochu předvánoční pohody.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Výbavu pro vánoční stromek zde pořídíte dokonalou.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Punč a domácí speciality na trhu Am Hof.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout Vánoce bez přibírání na váze

Patříte mezi ty, kteří před Vánoci lamentují, kolik kil zas naberou? A po svátcích kvitujete, kolik kil jste opravdu nabrali... Dietním chybám lze předejít již...

Voňavé kaštany hřejí v rukou i žaludku

Pečené kaštany našly své pevné místo na českých vánočních trzích. Do stánků, na grily a plechy se vrátily po mnohaleté pauze, kdy sladké plody většina Čechů...

Výběr článků

Načítám