Hlavní obsah

Pojistěte si své novoroční předsevzetí

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně je tu opět období, kdy věříme tomu, že něco dokážeme, že se polepšíme, že příští rok bude jiný a my hubenější, chytřejší, tolerantnější a charitativnější. Tato předsevzetí ale často zničí první depresivní stav, k němuž většinou dopomůže krabička cigaret ležící náhodně na stole nebo například zapomenuté kilo čokolády v ledničce. Jak si tedy pojistit naši pevnou vůli?

Foto: Profimedia.cz

Dali jste si předsevzetí, že zhubnete, ale bojíte se pokušení? Pojistěte se.

Článek

S pevnou vůlí to není vůbec snadné, přímo destruktivní vliv má na ni alkohol, náhodné setkání s bývalým přítelem a jeho novou milenkou nebo třídní sraz. V takových chvílích jdou všechna předsevzetí stranou. Pokud ale chceme opravdu něco změnit, existuje několik způsobů, jak to dokázat. Nejlepší je si rozhodnutí něčím pojistit a vše sepsat za dozoru přátel nebo právního zástupce.

Darujte své úspory

Nenávidíte nerudného souseda, nemůžete vystát kolegyni v práci nebo se ve vás probouzí nepoznaný vztek, potkáte-li partnerovu „ kamarádku“ nebo „kamaráda“? Výborně, taková osoba vám může být velice užitečná.

Stanovte si své předsevzetí a založte si na něj osobní fond. Každý den hoďte do kasičky deset korun a dělejte to tak dlouho dokud se svému předsevzetí nezpronevěříte. Damoklovým mečem vám při tom bude myšlenka, že pokud porušíte svůj slib, kasička s úsporami poputuje k vámi nejméně milované osobě.

V takové situaci vás jistě přejde chuť na smažené lupínky, cigarety a další prohřešky, jichž se běžně dopouštíte. Pokud vydržíte celý rok, můžete se částkou, která se na vás z pokladničky vysype, nějak odměnit.

Sázka s přáteli

Zaručenými hlídači vám mohou být přátelé. Sázka s nimi vás bude motivovat hned dvakrát. Jednak nebudete chtít před svými nejbližšími vypadat jako slaboch a potom nejspíš jen velice neradi prohrajete, protože přátelé žádné směšné symbolické tresty nepřijímají.

:.Vsaďte se, že jestli prohrajete, mohou vám přátelé vykouzlit libovolný účes. Foto: Archiv firmy Hell

Máte krásné vlasy, na kterých si zakládáte? Vsaďte se, že při porušení slibu vám přátelé mohou vytvořit libovolný účes. Slibte, že pokud podlehnete, přeplavete Vltavu u Národního divadla nebo budete měsíc chodit s parohy.

Pokud jste založeni spíše pragmaticky a ještě byste na své pevné vůli rádi vydělali, uzavřete osobní sázku v sázkové kanceláři. Vaše vůle by ale měla být kontrolovatelná, přinejlepším měřitelná. Ideální je hubnutí, ale vsadit si můžete i na to, že do roka dokončíte školu nebo si uděláte jazykovou zkoušku.

Když zhubneš, vezmu si tě

Dobrou motivací je i dohoda něco za něco. Nechce-li se váš přítel ženit, ale pořád mu na vás něco vadí, slibte, že se polepšíte, ale odměnou bude zlatý kroužek na prsteníčku.

Rádi byste svou partnerku vídali doma raději ve slušivých šatičkách a luxusním prádle než ve vytahaných teplácích? Slibte, že od prvního už nikdy nebude muset vynášet koš a máčet si ruce v dřezu. Možná se dočkáte i mašle ve vlasech.

:.Polepšete se a vaše žena už na vás nebude čekat ve vytahaných teplácích.foto: Profimedia

Ideální jsou sliby rodičům, kteří vám vždy rádi připomenou, co že jste to měli původně v plánu. S předsevzetím je dobré rovněž spojit nějaký trest. Slibte si, že pokud nedodržíte své závazky, pojedete na týden na venkov pomáhat při úklidu kravína nebo vyčistíte krajnice z Prahy do Benešova a zpátky.

A hlavně se odměňujte, pokud se vám podaří svému předsevzetí dostát, nejlépe během celého roku. Nikoho nebaví čekat na odměnu dvanáct měsíců. Obšťastňujte se tedy pravidelně. Dopřejte si jednou za měsíc výlet, masáž, novou knihu nebo návštěvu divadla. Zajděte si do zoo... zkrátka dělejte, co vás těší.

Reklama

Související témata:

Související články

Šťastné, veselé... a ekologické Vánoce

Až budou vybírat klíčovou součást letošních Vánoc, mohli by se zákazníci ptát sami sebe: Jak "zelený" je tenhle vánoční stromeček? píše americký list...

Výběr článků

Načítám