Hlavní obsah

Jak o svátcích překonat nástrahy dietních pastí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční svátky jsou považovány za hrozbu pro každého, kdo si chce udržet štíhlý pas. Diety berou za své a my se často přistihneme, jak hltáme na posezení takové množství kalorií, které by nám normálně vystačilo minimálně na celý týden. Dobrou zprávou je, že se po štědrovečerní večeři obvykle vše vrací do původních, zdravých kolejí.

Foto: Franitšek Petrák, Právo

Smažená jídla by měla být doplněna zeleninovou oblohou.

Článek

Pokud tedy kontrolujete svou váhu a nechcete o Vánocích nekontrolovatelně přibírat, držte se několika následujících rad.

Mějte se na pozoru před mlsáním brambůrků

Jsou určitá jídla, která dostanou i nejsvědomitější dietáře. Jednou začnete a nemůžete přestat, bez ohledu na to, jak silnou vůli máte. Takovým spouštěčům byste se měli vyhnout, protože se přejíte nejen samotným spouštěčem, ale i jinými jídly.

.: Jablkový závin vhodně nahradí čokoládové sladkosti. foto: Právo/František Petrák

Někdo má neustále chuť na něco sladkého, jiný zase na slanější jídla. Pokud je pro vás problém sníst jen pár brambůrků, měli byste je eliminovat úplně.

Pokud jde o děti, sladkosti jsou pro ně o svátcích nezbytností. Proto zkuste sladkosti dávat pryč z jejich dohledu. Pokud to nelze, dejte dětem pár kousků, ale také dohlédněte na to, aby měly dostatek pohybu.

Nezapomínejte na ovoce a zeleninu

I když “jíst hodně ovoce a zeleniny” zní jako perfektní novoroční předsevzetí, není radno čekat. Sváteční jídla jsou typicky vysokokalorická, a proto byste měli zkusit překonat svou touhu nacpat se svátečními dobrotami.

.: Ovoce lze zabalit do svátečních kabátků ze sladké polevy.

foto: Právo/František Petrák

Svůj žaludek zaplňte zdravými, na vlákninu bohatými jídly, jako jsou ovoce, zelenina a celozrnná jídla. To vás asi neodradí od toho, že si dáte kousek cukroví nebo dva, ale minimálně dodáte svému tělu také nějaké to zdravé palivo.

Co se dětí týče, připravte pro ně malé ovocné talířky, které můžete zajímavě naaranžovat. Jezte před svými dětmi ovoce spíše než cukroví, dejte jim dobrý příklad.

Alkohol pijte s mírou

Pití alkoholu může nejen způsobit nepříjemnou kocovinu, pokud to přeženete, ale také udělá své s vaší dietou. Obsahuje totiž spoustu kalorií. V tomto směru je nejhorší vaječný koňak, který obsahuje více než 350 kalorií v jedné skleničce.

.: Míchané alkoholické nápoje obsahují velké množství kalorií. foto: Novinky/Archív

Toto množství kalorií ale můžete snížit, když smetanu nahradíte mlékem. Také si do alkoholických nápojů dávejte více ledu, abyste je tak více naředili. Dbejte i na to, abyste vždy vypili i několik sklenic vody, aby se organismus detoxikoval.

Vždy myslete na to, co, kdy a proč jíte. Je snadné ztratit povědomí o tom, kolik jste měli cukroví nebo skleniček vaječného koňaku. Ale než se natáhnete pro další dobrotu, zeptejte se sami sebe: “Opravdu mám hlad, nebo jím jen proto, že jídlo stojí přede mnou na stole?”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám