Hlavní obsah

Vánoční stůl možná ochudí drahé máslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chuť na pravé vánoční cukroví, nadýchané krémové dorty, ale i kypré české buchty si budou muset nechat zajít lidé, kterým drastické zvýšení ceny másla zasáhne do rozpočtu. Nové opatření souží cukráře, kuchaře i hospodyňky. Tradiční česká kuchyně se totiž bez másla neobjede.

Článek

"Máslo je jedna z rozhodujících surovin, která ovlivňuje kvalitu jídla. Zdražení se odrazí na chuti," řekl viceprezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Jindřich Žydek.

Podle něj bude mít zvýšení ceny másla velký dopad na českou kuchyni i gastronomii v Česku vůbec. "Většina kuchyní se neobejde bez másla. Zjemňuje se tím ryba i drůbež. Pokrm bez něj ztrácí lahodnost," uvedl. Šizení na másle uškodí dortům, kynutým knedlíkům i lívancům, upozornil.

Podle šéfkuchaře pražského hotelu InterContinental Miroslava Kubce razantní zdražení másla zasáhlo i provoz luxusních restaurací. "Těžko se s tím vyrovnáváme. Máslo je nedílnou součástí studené kuchyně, teplé kuchyně i cukráren. Dají se místo toho použít margaríny. Jde ale o to, jak se s tím kuchař smíří. Jak se bez něj mají dělat dobré pěny, bramborová kaše, nebo dort?" ptá se.

Podle něj pětihvězdičkový hotel nesmí slevit na kvalitě jídla. "Máslo v kuchyni používat nepřestanu. Musím se ale smířit s vyššími náklady a prodávat se bude za vyšší ceny," řekl.

Chuť másla je nenahraditelná

Šetřit na másle nehodlají navzdory drahotě mnohdy ani hospodyňky, které si potrpí na kvalitní pečení. "Máslo běžně nekupuji a jednou za rok do něj tedy budu muset investovat větší částku. Vadí mi ale zdražení dalších mléčných produktů jako jogurtů, nebo sýrů," říká Naděžda, která běžně chystá alespoň šest druhů vánočního cukroví.

Podle cukrářky Pavlíny Berzsiové je máslová chuť nenahraditelná. "Ať se do rostlinného tuku přidá máslové aroma, nebo se obohacuje o vitamíny, nikdy nebude chutnat jako máslo. Když je do pečení nezbytné máslo, pak je třeba se rozhodnout, zda tam vložíme nezbytné finance a připravíme máslový výrobek, nebo budeme šetřit a připravíme tukový. Záleží na spotřebiteli, jak má mlsný jazyk," řekla.

Máslová náhražka se pozná zejména u krémů, které neprocházejí tepelnou úpravou. "Koláč, buchty, vánočky nejsou až tak znatelné. Laskonky, žloutkové věnečky, nebo dortové krémy jsou na másle závislé," uvedla. Podle ní si ale výrobci už dávno zvykli na náhražky.

"Všechno cukroví vyráběné průmyslově je tukové. Máslo se tam nepoužívá už alespoň pět let. Dosud alespoň někteří malovýrobci pekli z másla. Kdo by to teď ale kupoval za tu cenu. Všichni budou dělat z tukových krémů. To se na letošních Vánocích podepíše," uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Z drahého másla nejvíc těží obchodníci

Mírně vyšší ceny, které nyní dostávají zemědělci za dodávky kravského mléka, využily některé mlékárny, ale zejména obchodníci k razantnímu zvýšení svých marží....

Výběr článků

Načítám